Kommentarer i forbindelse med høring av kommunedelplan for Fagerstrand sentrum og områdene langs sjøen.
Bakgrunn
Oslofjorden Friluftsråd (OF) viser til varsling på Nesodden kommunes nettsider i forbindelse med at kommunedelplan for Fagerstrand sentrum legges ut på førstegangs høring og offentlig ettersyn.
Hensikten med planarbeidet er oppgitt til å legge rammer og føringer for videre planlegging, utvikling og utbygging. Planen søker også å forbinde et nytt sentrum og nye utviklingsområder med tilgjengelighet til sjø og grønnstruktur.
OF er et interkommunalt samarbeidsorgan for kommuner og fylkeskommuner rundt Oslofjorden. OF fungerer blant annet som et høringsorgan for plansaker som angår friluftslivet og miljøtilstanden i og rundt fjorden.
Kommentarer til planforslaget
Planforslaget Nesodden har sendt ut på høring virker gjennomarbeidet og godt egnet for å nå målene de har satt seg for Fagerstrand sentrum. OF støtter grepet med å flytte LNF-område ved Lilleruddammen fra vestsiden til østsiden og samtidig flytte på utbyggingsområdet. Dette vil som kommunen påpeker ivareta viktige registrerte naturtyper.
Det er også bra at kommunen har lagt inn konkrete planer for en «grønn korridor» som forbinder de nye boligområdene med sjøen og kyststi og friområdene ved Lilleruddammen. Videre er det bra at denne stien ligger inne som bestemmelsesområdet med krav til universell utforming, helhetlig utforming og stedegen vegetasjon. Denne veien er også sikret gjennom at forslag til kommunedelplan legger opp til rekkefølgekrav i påfølgende detaljreguleringer. Dette sikrer også turvei rundt Lilleruddammen.
Planen har også tatt inn hensynssoner for bevaring kulturmiljø (H570), og bestemmelser knytt til disse. OF skulle gjerne sett at kommunedelplanen gjorde et tilsvarende grep knytt til kjente naturverdier og viktige naturtyper, med egne hensynssoner og bestemmelser til disse.
Videre er det positivt at bestemmelsene for arealer avsatt til småbåthavn krever at disse skal være åpne for allmennheten. Vi ser gjerne også at det tilrettelegges med kajakkstativ og kajakutsett/-brygge i småbåthavnen.
For areal i sjø avsatt til friluftsområde gjelder kommuneplanens bestemmelser § 34-2. Her kunne man med fordel også fått inn bestemmelser som regulerer bruken av private bøyer og moringer som ofte er negativt for både friluftslivet på sjøen og det marine livet under overflaten. Dette gjelder også for areal avsatt til bruk og vern av sjø og vassdrag, med tilhørende strandsone. Her er det ingen angitte bestemmelser.
Arealnøytralitet
Nesodden kommune har et politisk vedtak om at arealnøytralitet skal ligge til grunn for arealplanleggingen i kommunen. I planbeskrivelsen til forslaget til ny kommunedelplan står det at: «Arealnøytralitet som prinsipp skal legges til grunn for fremtidig planlegging av Fagerstrand. Det betyr at uberørte områder eller arealer med høye naturverdier ikke skal nedbygges.» Her mener OF at planen burde vært tydeligere. Vi savner en klar definisjon av konseptet og tydeligere krav til hvordan dette skal gjennomføres. Gjelder prinsippet om arealnøytralitet også ved detaljreguleringer i tråd med ny kommunedelplan? Hvordan skal dette oppnås når forslaget til ny kommunedelplan inneholder såpass mye nedbygging av natur? OF mener at når kommunen allerede har et politisk forankret vedtak på arealnøytralitet så burde dette også gjelde forslag til ny kommunedelplan. Vi savner ambisjoner om naturrestaurering og tilbakeføring for å kompensere for arealer avsatt til utbygging.
Vi takker for muligheten til å komme med innspill til ny kommunedelplan for Fagerstrand.
Sendt
- Nesodden kommune
Kopi:
- OFs rådsmedlemmer i Nesodden
- Statsforvalteren i Oslo og Viken
- FNF Akershus