Skip to main content

Oslofjordens Friluftsråd og Mepex har de siste tre årene kartlagt omfanget av ekspandert plast i Indre Oslofjord. 270 km strandlinje er kartlagt, og det er identifisert 73 hotspots – steder med svært store konsentrasjoner av ulike typer ekspandert plast. Anslaget er at det finnes nær to millioner liter EPS i området som er kartlagt.

 

 

42 milliarder kuler kan potensielt lekke ut

Oslofjordens Friluftsråd og Mepex har de siste tre årene kartlagt omfanget av ekspandert plast i Indre Oslofjord. 270 km strandlinje er kartlagt. Vi har funnet 73 såkalte hotspots – steder med store konsentrasjoner av ulike typer ekspandert plast.

 

De små isoporbitene spres over store områder og blander seg med jordsmonnet. Disse bitene er svært vanskelig å rydde. Bildet er tatt ved Ostøya. Foto: Jonathan Wegger, Mepex.

Basert på våre observasjoner og befaringer anslår vi at det finnes nær 2 millioner liter EPS i området. Det tilsvarer 42 mrd kuler

Etter en stund blir isoporen en del av naturen. Bilde er tatt innerst i Bunnefjorden. Foto: Nicolay Moe, Oslofjordens Friluftsråd

 

Mest EPS

Målet med prosjektet har vært å kartlegge mengden og identifisere de viktigste kildene til forsøplingen. Analysene som er gjennomført viser at EPS (isopor) utgjør 86,4 % av den ekspanderte plasten. EPS-blokker brukes ofte til isolering av bygg. Båtopplag og brygger bruker også EPS til flyteelementer og underlag for båter i vinteropplag.

Hovedkildene til forurensingen fordelt etter mengde.

Les rapporten

Les også

Unngå at EPS (isopor) havner i sjøen!
Unngå at EPS (isopor) havner i sjøen!AktueltFakta om OslofjordenMarin forsøplingRedd Oslofjorden

Unngå at EPS (isopor) havner i sjøen!

2. mai 2024
Ekspandert polystyren (EPS) – mest kjent som isopor – på avveie er et kjent forsøplingsproblem. Produktet brukes fortsatt mye i båthavner, ved fiske eller andre steder der det lett kan havne i sjøen.
Krafttak for renere Oslofjord
Krafttak for renere OslofjordKartleggingerMarin forsøplingProsjekt (pågår)

Krafttak for renere Oslofjord

23. august 2023
Prosjektet retter seg mot marin forsøpling. Den overordnede målsetningen med prosjektet er å bedre miljøstanden i Oslofjorden ved å redusere mengden og tilførselen av marin forsøpling. Denne målsetningen jobber vi for å nå gjennom fem ulike tiltak. De fem tiltakene…
EPS (Ekspandert plast) i Ytre Oslofjord Øst
EPS (Ekspandert plast) i Ytre Oslofjord ØstMarin forsøplingProsjekt (pågår)Redd Oslofjorden

EPS (Ekspandert plast) i Ytre Oslofjord Øst

22. august 2023
Ekspandert plast (EP) er celleplast som er fremstilt ved esing (ekspandering) av kompakt plast. Dette gjør plasten til et lettere, mykere og mer isolerende materiale med utallige bruksområder. Ekspandert polystyren (EPS) og ekstrudert polystyren (XPS) er de to formene som…
EP (Ekspandert plast) i Indre Oslofjord
EP (Ekspandert plast) i Indre OslofjordKartleggingerMarin forsøplingProsjekt (pågår)

EP (Ekspandert plast) i Indre Oslofjord

30. november 2022
Målet er å finne ut mer om de vanligste kildene til ekspandert plast (isopor) i indre Oslofjord ved å kartlegge bruksområder og mulige kilder med umiddelbar tilknytning til fjorden.