Skip to main content

Toppbildet: Området som inngår i planen

Oslofjordens Friluftsråd (OF) viser til oppstart av detaljregulering for Krogstadfjorden.

 

Det framgår av varselet at hensikten med planarbeidet bl.a. er å legge til rette for utvikling av området mot sjø med kombinert bolig/næringsutvikling med rom for småbåthavn. Det er skissert planer om et boområde med urbane og sjønære kvaliteter i landlige omgivelser. Videre skal friområde som framgår i kommuneplanens arealdel, dvs et større areal ned til sjøen, vest i planområdet, sikres til friluftsformål.

Store natur – og verneverdier grenser til og inngår i tiltaksområdet

Utviklings- og utbyggingsprosjekter tangerer flere verneverdier og viktige naturtyper (se kartoversikt hentet fra Naturbase bakerst).

Tiltaksområdet grenser mot Krogstadfjorden naturreservat Naturbase faktaark og en viktig naturtype i sjø med stor utbredelse  –  bløtbunnsområder i strandsonen Naturbase faktaark.

I vest grenser planområdet mot en viktig naturtype semi-naturlig strandeng Naturbase faktaark Inne i planområdet ligger det også en annen semi-naturlig strandeng Naturbase faktaark som er i dårlig tilstand da lokaliteten er i gjengroing – brakkleggingsfase.

Det er følgelig viktig at det tas hensyn til disse viktige verneverdiene og naturtypene i videre planprosess.

 

Av varsel framgår det at:

  • tiltakets lokalisering og påvirkning på omgivelsene ikke vil få vesentlig virkning for miljø eller samfunn og at det ikke blir krav om konsekvensutredning.

Vi er uenige i dette. Med så store verneverdier og viktige naturtyper i og ved planområdet må tiltaket konsekvensutredes, jf bl.a. Naturmangfoldlovens §8 – om kunnskapsgrunnlaget der det bl.a. står:

Offentlige beslutninger som berører naturmangfoldet skal så langt det er rimelig bygge på vitenskapelig kunnskap om arters bestandssituasjon, naturtypers utbredelse og økologiske tilstand, samt effekten av påvirkninger. Kravet til kunnskapsgrunnlaget skal stå i et rimelig forhold til sakens karakter og risiko for skade på naturmangfoldet.

Vi viser også til Naturmangfoldlovens § 9 – føre-var-prinsippet:

Når det treffes en beslutning uten at det foreligger tilstrekkelig kunnskap om hvilke virkninger den kan ha for naturmiljøet, skal det tas sikte på å unngå mulig vesentlig skade på naturmangfoldet. Foreligger en risiko for alvorlig eller irreversibel skade på naturmangfoldet, skal ikke mangel på kunnskap brukes som begrunnelse for å utsette eller unnlate å treffe forvaltningstiltak.

Det har den siste tiden vært et økende fokus på bevaring av viktig naturmangfold bl.a. gjennom NRKs program «Oppsynsmannen». Serien har vist at viktig og truet biologisk mangfold ofte taper i forbindelse med større utviklingsprosjekter. Dette skjer samtidig som Norge i 2022 har underskrevet den såkalte «Naturavtalen» i Montreal.  Det globale Kunming-Montreal-rammeverket for naturmangfold (Naturavtalen) – regjeringen.no

Planområdet er fra før ikke systematisk kartlagt med ift biologisk mangfold. Det ligger flere mer eller mindre «tilfeldige» observasjoner lagt inn i Artsdatabanken. Området må derfor kartlegges av fagbiolog i sommerhalvåret for å kunne ivareta evt. truete arter.

Det bør i denne sammenheng bl.a. fremmes forslag til avbøtende tiltak. Her kan den semi-naturlige strandenga Naturbase faktaark, som er i dårlig tilstand, vurderes restaurert og skjøttet. En bør også se på muligheter for å etablere en buffer med naturlig vegetasjon mot verneområdet i vest. Dagens brygger utenfor det fremtidige friområdet bør ellers søkes flyttet/fjernet.

Vi nevner ellers viktigheten av å hindre spredning av fremmede planter. Åtte fremmede planter, bl.a. parkslirekne, er registrert i området. Det er viktig med fokus på god massehåndtering for å unngå spredning. Mer om problematikken her: Memo

 

Landskapshensyn

Planområdet ligger i flott og sårbart kulturlandskap. Vi anbefaler at det legges opp til en moderat utvikling i den nordøstlige delen av planområdet, et område som i dag er preget av båtopplag. Det er viktig at det i forbindelse med planprosessen lages gode modeller som viser hvordan bygningsmassen vil bli seende ut fra ulike vinkler. Dette bl.a. for å se hvordan nybygg vil ruve og passe inn i kulturlandskapet ved Tomb.

 

I forbindelse med utvikling av området mot sjø med kombinert bolig/næringsutvikling så er det positivt å etablere en bryggepromenade som en del av kyststien langs Krogstadfjorden.

 

Vi takker for muligheten til å komme med innspill til planoppstart og ber om å holdes orientert om videre planprosess.

 

 

Sendt

Multiconsult

 

Kopi til

  • Råde kommune
  • Østfold fylkeskommune
  • Statsforvalter
  • FNF Østfold
  • OFs rådsmedlemmer i Råde kommune