Kystledhytter med en historie å fortelle
Kystledferie er perfekt for den historieinteresserte. På kystledtur kan du besøke nedlagte fyrstasjoner, tidligere militære eiendommer eller andre bygninger som har fått et nytt liv. En viktig del av kystledopplevelsen er å bli kjent de ulike stedenes historie.
Historie fra okkupasjonstida
I dag lever vi i Norge i fred og frihet. Slik har det ikke alltid vært. Flere av kystledhyttene bærer på ulike måter preg av okkupasjonen under andre verdenskrig.
Hytter med militær historie
Bergholmen var del av Oscarsborg festning fra 1877. Øya har tydelige spor etter militær tilstedeværelse, blant annet med en siktestasjon sør på øya. Her ute er du kun noen få hundre meter unna festningens hovedbatteri, på Søndre Kaholmen. Der ligger kanonene som åpnet ild mot det tyske krigsskipet Blücher, om natten den 9. april 1940.
Under 2. verdenskrig anla tyskerne Rakke fort utenfor Stavern. Her fantes både skytestillinger, kanonplattformer, bunkerser, tuneller og mer. Mye av dette finnes fortsatt som tydelige spor på området. I dag er både friluftsinteresser og kulturminner ivaretatt på Rakke. De to kystledhyttene Rakke og Grevlestua ligger på området.
Heidehaugen var sommerhuset til Hjalmar Larsen, bademesteren i Oslo kommune. Da han ikke ville innordne seg NS under 2. verdenskrig, ble stedet annektert og brukt av okkupasjonsmakten. Okkupantene gjorde vaskekjelleren i huset om til gildesal. Etter krigen var huset i en sørgelig forfatning. Sammen med kunstmaler Einar Pihler kom Larsen på ideen med å gjøre den tidligere gildesalen om til et undersjøisk eventyrrom.
Hovedøya var lenge en del av Akershus festnings forsvarsverk. Tiern ble sannsynligvis oppført rundt 1920, som feriested for høyerestående militære. Under 2. verdenskrig etablerte den tyske okkupasjonsmakten leir her ute. De overtok de bygningene som allerede var i bruk, og oppførte flere nye. Etter krigen ble leiren brukt som interneringsleir for kvinner. Her ble mange såkalte «tyskertøser» plassert, på et inngjerdet område under streng bevoktning. Først i 2018 har norske myndigheter beklaget måten kvinnene ble behandlet i etterkrigsårene.
Industri og historie
Er du interessert i industrihistorie, kan du dra på kystledtur i stenhoggernes, oljearbeidernes og fløternes fotspor.
Hytter med spor av industrihistorie
Bakke brygge ligger ved Iddefjorden. Området hadde en gang en yrende stenindustri med over 3000 mann i arbeid i stenbruddene. Granitt fra Iddefjorden har blant annet reist til Buenos Aires i Argentina. Mest kjent her til lands er nok Monolitten i Vigelandsparken, som er hugget i Iddefjordsgranitt. Bygningen som i dag er kystledhytte var tidligere spisebrakke for stenhoggere.
Steilene utenfor Nesoddens vestside har en spennende historie. Øygruppa har ikke bare vært tilholdssted for fiskere og fyrvoktere, her har det en gang vært et helt industrisamfunn. I Bestyrerboligen på Persteila bodde bestyreren for oljelageret til Østlandske Petroleumscompagni. Anlegget på Steilene forsynte hele Oslo med parafin, drivstoff og smøreoljer.
Stenhoggerhytta og Klyven er to gamle stenhoggerbrakker. De ligger ved Brottet Kystkultursenter, et svært populært område for barnefamilier. Barna kan kose seg på kystlekeplassen som er forankret i lokal kulturhistorie. Lekeapparatene er knyttet til bonden, fiskeren, losen og stenhoggerens virksomhet. Den store brygga er spesielt tilegnet tradisjonsbåter, og i båtbyggeriet kan du se hvordan gammelt håndverk blir holdt i hevd.
Det ligger flere kystledhytter langs Haldenvassdraget, fem av dem i tilknytning til gamle og nye slusesteder. Haldenkanalen er et av 15 prioriterte anlegg i Riksantikvarens bevaringsprogram for tekniske og industrielle kulturminner. Haldenkanalen har dessuten Norges største samling av dampbåter. Kanalmuseet på Ørje er vel verdt et besøk for både store og små.
Hytter som har vært noe rart
Det ligger liksom i navnet. Disse hyttene har en egen historie å fortelle.
Hytter med en spesiell historie
I Kystled Oslofjorden er det to tidligere skoler. Brekke skole var Hvalers første skole, og den var faktisk en av landets første skoler. Tar du en liten fergetur fra Tenvik på Nøtterøy, kan du besøke Veierland skole, som var skole helt fram til 2013. I dag er skolene historie.
Bergholmen, som var del av Oscarsborg festning fra 1877, har tre kystledhytter. Den siste, Mineverkstedet, åpnet til sesongen 2024. Denne bygningen var monteringshall og verksted for mineanlegget på Bergholmen, helt fram til 1989.
På Håøya ligger tre hytter, blant annet den bittelille hytta Badstua. Bygningen var en gang badstue på Leangkollen i Asker. I dag er den en koselig kystledhytte på en spennende øy. Om hytta kunne snakke, kunne den nok fortalt en spennende historie eller to.
På Nordre Langåra ligger Butikken. I dag er den gamle butikken på friluftsøya kystledhytte. På veggene henger plakater som forteller historien fra den tiden bygningen faktisk var butikk.
Rekefabrikken ligger blant maleriske sjøboder på Papper. Det er ikke så mye som minner om tidligere tiders rekepakking. Og det er kanskje like greit.