Toppbildet: Planområdet utgjør i alt ca. 98 dekar.
Revidert planforslag legger opp til en altfor høy utnyttelsesgrad. Et utvidet areal vil medføre bygging i 100-metersbeltet og bety en nedbygging av kystnatur og regionalt viktig friluftslivsområde. Planer om utbygging av Djervbanen og «Rabbene», bør utgås. I et evt. revidert planforslag anbefaler vi at antall boenheter ligger tilnærmet likt det som er godkjent i gjeldende plan. Vi er uenig med utreder om at planinitiativet ikke utløser krav til konsekvensutredning innenfor tema naturmangfold, friluftsliv og landskap.
Dokumentene det vises til: Asker kommune | Reguleringsplan for Sagenehavna og Marmorveien
Oslofjordens Friluftsråd (OF) viser til oppstart reguleringsplan for Sagenehavna og Marmorveien.
Det framgår av varselet at hensikten med planarbeidet er å revidere gjeldende regulering for å fremme en helhetlig stedsutvikling med bolig, næring og kulturtilbud som i større grad tar hensyn til eksisterende naturkvaliteter. Målet er å transformere området rundt Sagenehavna og Marmorveien til et helhetlig miljø som tilbyr rike natur- og kulturopplevelser, næringsmuligheter og boliger. Området er i dag regulert til boligformål med tilhørende funksjoner, friområde, parkering, småbåthavn, gatetun og vegformål.
Med denne hensikten og disse målene, er det noe overraskende at planforslaget, etter vårt syn, i så liten grad hensyntar eksisterende natur og friluftslivsverdier, noe vi kommer tilbake til under.
Et område med sterke regionale friluftslivsinteresser
Planområdet omfatter et regionalt viktige friluftslivsområde bl.a. med merket kyststi, sandstrand (Preissestranda), regulert utfartsparkering (Djervbanen) og rekreasjonsområder ved «Rabbene», dvs område i 100-metersbeltet vest for Sagenehavna.
Kraftig økning av antall boenheter og utvidet planområde
Det foreligger fra før en godkjent reguleringsplan for området fra 2016, men da med en langt lavere utnyttelsesgrad og med et mindre areal. I varsel skisseres det planer om opptil 144 leiligheter, dvs opp fra 56 leiligheter i eksisterende plan for området. Det betyr en nesten tredobling av antall boenheter. Dette vil landskapsmessig gi området en helt annen karakter og medføre økt arealpress på nærområdet. At det også foreslås å utvide planområdet mot sjøen, dvs i 100-metersbeltet, medfører at bygg oppføres i et naturområde. Vi anser at dette ikke er i tråd med «Helhetlig tiltaksplan for en ren og rik Oslofjord med et aktivt friluftsliv» og «Statlige planretningslinjer for differensiert forvaltning av strandsonen langs sjøen».
Det er i forbindelse med planen foreslått en utbygging av Djervbanen, en mye brukt og regulert p-plass for besøkende utenifra, som bl.a. besøker Preissestranda og kyststien. Som erstatning er det foreslått en ny p-plass for besøkende øst i planområdet. Vi frykter at det fort kan medføre at det oppstår en såkalt «dørstokkmil». Det blir lengre vei å gå for besøkende for å komme seg til både Preissestranda og den populære kyststien som snor seg vestover, og en må gå gjennom et urbant boligmiljø. Det kan medføre en redusert bruk.
På dette planstadiet opplever vi ellers at forslaget er lite presist og vanskelig å uttale seg til da vi vet lite om hva som skal hvor.
Forslag om tilrettelagt kyststi langs sjøen
Gjennomgående stier og kyststi i området er viktig, gjerne med avstikkere ned mot sjøen. Men en må unngå å «plastre» de flotte svabergene, som er formet over tusenvis av år, med en tilrettelagt kyststi da dette vil medføre et større og irreversibelt inngrep. En kan evt. se om det er mulig å legge en smal sti i vegetasjonsbeltet/skog rett i bakkant av strand/svaberg, men da uten større terrenginngrep.
Naturmangfold
Det vises til tidligere kartlegginger utført i området i forbindelse med den gjeldende reguleringsplanen. Dette er kartlegging som er gjort for nesten 10 år siden. Det ble den gang funnet flere rødlistede arter i området.
Det har biologisk erfaringsmessig skjedd mye på de 10 årene siden forrige kartlegging ble utført i området. Flere nye arter har bl.a. tilkommet Oslofjordområdet pga. mildere klima.
Dette gjelder både insekter og planter. I tillegg er planområdet nå utvidet mot vest ift gjeldende og godkjent plan, det kan derfor være manglende kartlegging her. Det er på 10 år også skjedd mye innenfor kunnskapsfeltet på sopp, lav og moser. Flere nye og truede arter har her dukket opp etter grundige kartlegginger i Oslofjordområdet de siste årene. Planområdet bør derfor også kartlegges for dette.
Vi nevner også at det har den siste tiden vært et økende fokus på bevaring av viktig naturmangfold bl.a. gjennom NRKs program «Oppsynsmannen». Serien har vist at viktig og truet biologisk mangfold ofte taper i forbindelse med større utviklingsprosjekter. Dette skjer samtidig som Norge i 2022 har underskrevet den såkalte «Naturavtalen» i Montreal. Regjeringen.no | Det globale Kunming-Montreal-rammeverket for naturmangfold (Naturavtalen) – regjeringen.no
Det framgår at utbygger mener at planinitiativet ikke faller inn under pbl. § 4-1 eller virkeområde for forskrift om konsekvensutredning (FOR-2017-06-21-854). Derav mener utbygger at planforslaget ikke utløser krav til konsekvensutredning. OF er uenig i dette og mener det bør utføres en grundig og oppdatert kartlegging av innenfor planområdet i forbindelse med en konsekvensutredning. Vi viser i denne sammenheng til Naturmangfoldlovens §8 – om kunnskapsgrunnlaget og § 9 – føre-var-prinsippet.
Fremmedarter
Det er funnet en rekke fremmede planter i området. Det er i denne sammenheng viktige med gode massehåndteringsplaner for å unngå uønsket spredning av disse.
Sendt
Vigsnæs + Kosberg arkitekter
Kopi
- Asker kommune
- Akershus fylkeskommune
- Statsforvalter
- FNF Akershus
- OFs rådsmedlemmer i Asker kommune