Toppbildet: Har du tatt en vårtur i Moutmarka på Tjøme?
Her er ti turer langs kyststien vi anbefaler
Kyststier
Bli bedre kjent rundt om i herlige Oslofjorden. Det er mange fine strekninger; dette er våre 10 utvalgte strekninger!
Vesterøy, Hvaler
Kyststien på Vesterøy er et mektig møte med havet. Mye av turen går på høye svaberg med utsikt ut over de ytterste delene av Oslofjorden og ut mot Skagerrak.
Noen høydepunkter: Kombinasjonen av utsikten, lyden av og lukten av salt sjø som slår mot fjellet, strendene i Guttormsvauen og Kuvauen og naturen med geologi og naturmangfold som preger nasjonalparken her ute.
Til stien: Parkering er en utfordring, og man konkurrerer om plassen til badeplassene i området, så kanskje denne turen bør gjøres en dag med litt skyer på himmelen eller som en forfriskende morgentur. P-plassene ved Kuvauen og Guttormsvauen er gratis. I Utgårdkilen er det også parkering, men der må du betale.
https://outtt.com/no/adventures/1241/coastal-trail-vester%C3%B8y
Engelsviken – Elingårdkilen
Engelsviken er et lite sted mange forbinder med sommer. Her fra går kyststien sørover først litt i bak noen hytter og boliger, men ganske snart har man fri sikt ut over sjøen, og stien går etter hvert over svaberg når du nærmer deg Smausthavna (fortsett gjerne litt utover tangen). På vei videre mot Elingårdkilen får man litt skogsti, før man igjen kan skue utover fra høydene ytterst i Elingårdkilen. Kyststien fortsetter på høydedrag innover kilen. Du kan fortsette så langt du vil, ta samme tur tilbake, eller ta en sti til venstre og komme ned til Flåtevika og kyststien tilbake til Engelsviken. En rundtur kan være på 10 – 15 km.
Noen høydepunkter:
- Flåtavika badeplass
- Smausthavna
- Utsikten ytterst i Elingårdkilen
Til stien
Parker i Engelsviken, merk det er begrenset med parkeringsmuligheter. Et alternativ er å ta buss til Engelsviken. Hyppig forbindelse fra Fredrikstad.
Larkollen og Larkollneset
Larkollneset er en halvøy drøye 10 km sør for Moss. Her er det sandstrender og furuskog. Du kan til og med ta en tur til Danmark, en holme som ligger sør for Larkollneset. Den blir landfast ved lavvann.
Du kan går en rundtur, da tar du inn på oversiden av campingplassen og kommer tilbake til parkeningen.
Noen høydepunkter:
Vasse / gå ut til Danmark
Dukkert fra sandstranda i Danmarksbukta (Nesetstranda)
Kystfuruskogen
Til stien: Ta av mot Larkollen, og hold mot Larkollen camping. Rett før campingen kan du følge skilt til «badestrand» og parkere ved enden av Teibernveien.
Søndre Jeløya
Jeløya er en unik blanding av kultur- og naturhistorie. På 1700- og 1800-tallet kjøpte rike byborgere gårdsbruk på Jeløya og omskapte dem til staselige anlegg, med arkitektur og parker inspirert av hva en kunne finne i utlandet. Dagens landskap har bevart mange elementer som steingjerder, staselige alleer og stilfulle bygninger. Det gunstige klimaet muliggjør et rikt innslag av varmekjære edelløvtrær. Det er mange stier på øya; de ytterste kyststiene går mange steder helt i strandkanten.
Noen høydepunkter:
- Alby, galleri F15, kafé, kunsthåndverk, naturhus
- Røedsåsen, naturreservat og utsikt
- Søndre Jeløy landskapsvernområde
- Lange strekninger der stien går helt i fjæra
Til stien
Parkeringsplasser ved: Alby gård, Tronvika, Refsnesstranda , Refnes gods og Røed gård
Det går buss fra Moss til Tronvik. Nærmeste busstopp er Tronvikalléen.
Nesoddtangen til Blylaget
En liten fergetur unna Oslo ligger Nesoddtangen. Herfra går man gjennom skog, små idylliske grusveier med liten biltrafikk og har mange steder fin utsikt Over Bunnefjorden og innover mot Oslo. Små strender passeres – så ta med badetøy. Hele turen til Blylaget er på 16 km, men gå så langt du vil før du snur samme vei tilbake.
Noen høydepunkter
- Helleviktangen med strand, kafé og galleri
- Små sjarmerende grusveier
- Fine små sandstrender
Til stien: Ferga fra rådhusbrygga i Oslo har hyppige avganger, buss til Nesoddtangen sørfra. Du kan parkere på Nesoddtangen, men da må du betale. Alternativt parkering ved Hellvik brygge. Det er også mulig å ta buss fra f.eks. Blylaget og tilbake til Nesoddtangen.
Rødtangen til Tofte
De fleste tar en kun ett lite stykke av denne turen. Strekningen fra Rødtangen camping til Marmorveien, Tofte er på 12 Km. Inn- og utganger er i øst ved marinaen på Tofte og ved Rødtangen camping i vest. Deler av strekningen er bratt og noen steder går stien på fjell. Dette er den mest «ekte» og den lengste biten av kyststien uten avbrudd av asfaltvei. En perfekt tur med bruk av «bil til tur» hvor din sjåfør (eller buss) slipper deg av ved Tofte og plukker deg opp i Rødtangen (eller Holmsbu) etter turen.
Noen høydepunkter:
- Lange strekninger med øyekontakt med sjøen.
- Strekningen har en stor del uberørt natur
- Sandstrendene som man passerer i buktene.
- gravrøys fra bronsealderen
- Botaniske perler
Til stien:
En perfekt tur med bruk av «bil til tur» hvor din sjåfør (eller buss) slipper deg av ved Tofte og plukker deg opp i Rødtangen (eller Holmsbu) etter turen. Inngang og parkering i sydøst ligger rett ved hovedveien ved Marmorveien, Tofte. Fra parkeringen vil den korteste veien til Sandbukta være på ca 2 Km gjennom skogen. Det mest spektakulære partiet er fra Marmorveien via Prøysestranda og ut til fyret på Østnestangen. På det strekket har du øyekontakt- og ofte få meters kontakt med sjøen videre frem til Sandbukta (3,5 Km). Etappen Marmorveien øst for Tofte til Sandbukta og tilbake gjennom skogen, utgjør en populær rundtur.
Horten – Åsgårsdstrand
En tur langs kyststien i Horten er en tur langs Idylliske strender, vakker blandingsskog og historisk sus fra Borrehaugene. Dette er en tur hvor du aldri er langt fra sjøen. Du passerer forbi kystledhytta på Langgrunn.
Noen høydepunkter
- Rørestrand – Vestfolds fineste strand (NRK, 2015)
- Borreparken – Nordens største samling av gravhauger fra yngre jernalder
- Midgard vikingsenter – Et innblikk i hvordan livet var under vikingtiden
- Steinbrygga badestrand
- Munchs hus i Åsgårdstrand
- Badeparken i Åsgårdstrand
Til stien: Parkering: Det er mulig å parkere både ved Strandparken (gå sørover) og ved Midgard vikingsenter (midt på stien), eller man kan parkere ved Rørestrand, om man ønsker å starte der. Eller man kan parkere i Åsgårdstrand
Kollektivt: Buss til Linden Park (gå sørover), Kirkebakken Borre eller Åsgårdstrand.
Moutmarka og Verdens Ende
Noen høydepunkter
- Skåetangen. Sør for Moutmarka ligger Skåetangen. Her var det lyskasterstilling under 2. verdenskrig som man fortsatt ser restene av. Dette er et flott utsiktspunkt og et velegnet sted å ta en rast. Skåetangen ligger ca 600 meter fra stikrysset i rundsløya. Fra Parkering i Grepansvingen er det en drøy km til Skåetangen.
- Stort område lite preget av bygninger eller andre installasjoner
- Naturmangfoldet
- Blankskurte holmer på Verdens Ende som du når via bruene.
- Besøkssenteret for nasjonalparken.
Til stien: Det er tre parkeringer i Moutmarka, en i nord ved Mostranda, i midten Mokjerka og i sør Grepansvingen, et par hundre meter nord for parkeringa til Verdens Ende. Også parkering ved Verdens Ende.
https://www.oslofjorden.org/kyststi/moutmarka/
Øster- og Vesterøya, Sandefjord
Dette er en lang tur på over 50 km og kan godt gås over flere dager. Turen på Øster- og Vesterøya veksler mellom små veier gjennom boligområder, forbi spennende kulturminner og over små strender og friområder som toppes med områdene sør på Øster- og Vesterøya der man går på høye svaberg med spektakulær utsikt. Skal du på en kortene tur kan du gode velge en av sørspissene av halvøyene.
Noen Høydepunkt: Folehavna, Tønsberg Tønne, Vardåsen, Fruvika.
Til stien: Parkeringsplasser flere steder langs turen. Både på Øster- og Vesterøya er det parkeringsplass ved veiens ende.
Stavern – Ødegården
Skal du ta en lang tur langs kysten er dette et godt valg. Dette er den første kyststistrekningen i Norge. Hele turen er på over 35 km, så den kan godt tas som over flere dager, eller man kan velge seg en etappe av denne ruta. Stien går over svaberg, sandstrender, grunne viker og ulike typer skog. Noen «transport-etapper» er det, men på store deler av turen har man nærkontakt med havet. Du passerer også kystledhyttene Rakke og Grevlestua. Infoplakater gir god informasjon om severdigheter underveis.
Noen høydepunkter;
- Stavern med Fredriksvern
- Utsikten fra Rakke
- Bade fra svabergene
- Mølen
Til stien: Du kan ta buss til Stavern, Helgeroa eller, om du vil ha en kortere tur, på steder imellom. Har du bil kan du finne parkering i kartet i brosjyren om kyststien (flere muligheter), eller avtal å bli hentet.
Mer informasjon om turen: