Møt noen av Kystled Oslofjordens ildsjeler!
Har du vært på tur til en kystledhytte langs Oslofjorden?
Da har du kanskje lagt merke til en informasjonstavle som forteller om området du befinner deg i og hyttas historie, eller kanskje du tenker over hvor unikt det er å kunne overnatte på et nedlagt fyr eller å ha en holme helt for deg selv? Kanskje legger du merke til at forrige gjest har etterlatt stedet i god stand, at hytta er godt utstyrt med det du trenger for å lage mat, eller at hytta er nymalt og ser innbydende ut? Eller kanskje strømmen har gått under oppholdet ditt og du har vært i kontakt med vertskapet på øya, en lokal tilsynsvakt eller du har måttet ringe vakttelefonen? Kanskje tenker du ikke over noen av disse tingene fordi alt flyter og du nyter å ha fri og være på tur med venner og familie med senkede skuldre? Kystled Oslofjordens ildsjeler har vært her.
Ildsjeler i alle ledd
Det er mange som tilrettelegger og står på for at du skal få en så bra kystledtur som mulig. Kommunalt ansatte jobber for at bygninger som er gått ut av sin opprinnelige bruk, eller står i fare for å selges på privatmarkedet, stilles til rådighet for bruk for allmenheten. Frivillige organisasjoner legger hvert år ned utallige dugnadstimer for å holde verneverdige, gamle bygninger i så god stand som mulig. Ansatte tilsynsvakter og medarbeidere i OF brenner for jobben sin.
Et stort nettverk
Per juli 2023 kan du bo på 70 ulike kystledhytter som ligger i 20 forskjellige kommuner. 18 driverorganisasjoner, 23 tilsynsvakter, 6 ansatte i OFs administrasjon i tillegg til flere engasjerte eiendomsforvaltere i de ulike kommunene utgjør nettverket Kystled Oslofjorden. Felles for alle er ønsket om å legge til rette for at flest mulig skal få oppleve unike kystledhytter langs Oslofjorden, som gir utgangspunkt for miljøvennlig friluftsliv og kystkulturaktiviteter, fra Hvaler i øst til Stavern i vest. Her kan du bli bedre kjent med noen av nettverkets ildsjeler.
Tilsynsvakt Inga-Lill Follesø
Hei Inga-Lill, du har ansvar for Bakkeskjær, og har vært ansatt siden 2022. Hvorfor er du tilsynsvakt?
«Jeg søkte jobben som tilsynsvakt fordi det er stor grad av frihet med tanke på arbeidstid, og på grunn av morsomme arbeidsoppgaver. Det er en stor glede å gjøre klart for gjester på et paradis av en holme. Jeg liker praktiske og gjerne kreative arbeidsoppgaver.»
Hva er ditt fineste kystledminne?
«Min fineste kystledopplevelse var å tilbringe noen dager ved Svelvikstrømmen. Der beiset jeg gjerdet i nydelig vær på hytta med verdens minste strandlinje.»
Tilsynsvakt Tore Rahn
Hei Tore, du har ansvar for Svartåshytta, og har vært ansatt siden 2017. Hvorfor er du tilsynsvakt?
«Min motivasjon for å være tilsynsvakt henger sammen med motivasjonen for å redde Svartåshytta fra å bli privat luksushytte med båndlegging av området. Dermed er jobben litt som å fortsette med å ta vare på «barnet» sitt. Denne jobben er svært givende. Det er koselig å smårydde og stelle litt både ute og inne. Alltid hyggelig å se om noen har lagt igjen positive beskjeder i hytteboka. Selvsagt skjer ting; trær har revet med seg strømledningen, rett etter sesongslutt ble det borte en dyne og pute og noen rengjøringsmidler, ett innbrudd i uthuset, tett sluk i dusjen, katt på avveie. Da føles det fint at en kan være i nærheten. Det er også godt å oppleve at Vestby kommune samarbeider godt og er lydhøre når jeg melder behov for tiltak i samarbeid med OF.»
Hva er ditt fineste kystledminne?
«Alle de fine møtene med fornøyde gjester som er imponerende flinke til å forlate stedet i flott orden. Alt i alt opplever jeg at tilsynsvaktjobben er en av flere ting som er med på å gi pensjonisttilværelsen et positivt innhold.»
Ole Karsten Onarheim, eiendomsutvikler, Færder kommune
Færder kommune eier syv kystledhytter: Tjønneberget, Veierland skole, Ildverket, Startbua, Kommandantboligen, Rønningen og Søndre Tenvik. I tillegg ligger Færder fyr Signalboligen og Fulehuk Sjøbua i kommunen.
Hei Ole Karsten, hvorfor velger kommunen å satse på kystled?
«Færder kommune er en kystkommune med mye vakker natur. Det tiltrekker seg turister fra inn- og utland. Konseptet med kystledhytter gir alle som ønsker å oppleve hyttelivet en mulighet til å oppleve sjønær overnatting. «
Har du selv et fint kystledminne?
«Jeg har dessverre ingen egne opplevelser med tanke på overnatting, men det har vært mange hyggelige besøk på hyttene i forbindelse med forvaltnings- og rehabiliteringsoppdrag.»
Britt Bjørndal, leder i kystledgruppen i Loggen Kystlag
Loggen Kystlag har ansvar for Ildverket og Startbua.
Hei Britt, hvorfor ønsker kystlaget å tilby disse stedene til allmennheten?
«Vi er opptatt av «vern gjennom bruk» og at flest mulig får anledning til kyst- og naturopplevelser som er viktig for helsa vår.»
Dere har ansvar for drift og vedlikehold av to kystledhytter. Hvor mange dugnadstimer legges ned hvert år?
«Antall dugnadstimer er vanskelig å estimere, men på begge hyttene med ren dugnad + innkjøp og administrativt arbeid, kommer vi kanskje opp i 200 timeverk.»
Hva er din fineste kystledopplevelse?
«Mine fineste kystledopplevelser var de gangene vi som besteforeldre tok med sju barnebarn til Kommandantboligen på Østre Bolæren og hadde litt maritim sommerskole i tillegg til bading og mye moro.»
Paul Henriksen, daglig leder i Hvaler Kulturvernforening
Kulturvernforeningen har ansvar for Brekke skole og de tre hyttene i Brottet, Klyven, Mundastua og Stenhoggerhytta.
Hei Paul, hvorfor ønsker organisasjonen din å tilby disse stedene til allmennheten?
«Motivasjonen er å kunne gi et tilbud spesielt til de mange som ikke har anledning til å leie eller eie dyre landsteder. I vår motivasjon ligger også at våre kystledhytter skal fremstå som arena for formidling av områdets natur og kulturarv.»
Kan du si noe om antall dugnadstimer dere legger ned hvert år?
«Dugnadstimer, grovt estimert til ca. 200 timer i året på fire hytter dreier seg om flere ting. Vi har klargjøring for sesongen, både for selve hyttene og de to ekene og sykler vi har til rådighet for gjestene. Vi har jevnlig tilsyn på fire hytter. Og det er vedlikehold, spesielt gjelder dette på de tre hyttene i Brottet.»
Hva er din fineste kystledopplevelse?
«Valget her er ikke lett, men det fineste er nok samtalene med mange hyggelige mennesker. Gjennom denne nærkontakten opplever vi deres begeistring både for hyttene og det de opplever i området rundt med lekeplass, bademuligheter, kyststier, historiske bygninger og et større kulturanlegg (Brottet amfi). På Brekke gjelder dette også tilgang til sykler og en bygning som er vel ivaretatt som kulturminne og for det tildelt Vikens bevaringspris for 2022.»
Terje Andresen, prosjektleder for utvikling av nye destinasjoner
Hei, Terje, du har vært ansatt i OF siden 2011. Hva er det morsomste med jobben din?
«Det morsomste er å se hvordan et gammelt nedslitt hus kan forvandles til et flott feriested. Et godt eksempel er Bergholmen Jacobinebua som i utgangspunktet var et utrivelig lagerbygg fylt med gammelt skrot, men som i dag er en av de mest populære stedene med egen terrasse og panoramautsikt utover fjorden. Det er veldig hyggelig å snakke med fornøyde og positive gjester, eller lese alle de hyggelige tilbakemeldingene i hyttebøkene. Det gir meg en god følelse av å være med på å gi mange mulighet for fine opphold ved fjorden, og at dette ikke bare er reservert for de med god økonomi.»
Hva kan du si om utviklingen i Kystled Oslofjorden de siste årene?
«Det har vært en kraftig økning både i antall hytter og bruk, ikke minst under pandemien. Økt belegg stiller også stadig strengere krav til oss og det driftsopplegget vi har for å ta hånd om hendelser og nødvendig vedlikehold. Vi har i disse årene jobbet mye med profesjonalisering både med informasjon og praktiske ordninger rundt utvikling og drift av Kystled Oslofjorden.»
Hva er ditt fineste kystledminne?
«En gifteklar brud ville absolutt ha bryllupet sitt på Homlungen Fyr, men i og med at det er et av de mest populære stedene er det veldig vanskelig å få booket det på en bestemt dato. Bryllupet ble utsatt to år før de endelig fikk tak i de riktige dagene.
En liten gutt var på Vestli sammen med moren sin. Han hadde gledet seg veldig til å ro ut og fiske, men en åregaffel var ødelagt og han var veldig lei seg fordi de ikke kom seg ut. Vi hadde ingen åregaffel i reserve, men jeg viste ham trikset med å sette ned en tollepinne der gaffelen skal stå og en tauløkke rundt åra. Gleden han viste når han kunne ta med seg fiskesnøret og ro ut av moloen er utrolig mye verdt.»
Har du lyst til å lese mer?
Her kan du lese mer om hvem som gjør hva i Kystled Oslofjorden.
Ønsker du å vite mer om Kystled Oslofjorden kan vi anbefale å sjekke ut denne siden: Hva er Kystled Oslofjorden.