Skip to main content
Høringssvar sendt: 7.april 2025

Oslofjordens Friluftsråd (OF) viser til begrenset rullering av kommuneplanens arealdel 2025-2037. OF har følgende kommentarer til planarbeidet:

Kommentarer til innspillsområder:

OPTI Værvågen

Området er i eksisterende arealplan avsatt til LNF og hensyn bevaring kulturmiljø. Ønsket formål er offentlig eller privat tjenesteyting.

Det er ønsker om å fjerne eksisterende drivhus og tilrettelegge for en bobilparkering i området. Området ligger eksponert til og i kort avstand fra Mølen fuglefredningsområde, kyststien og tett opp mot 100-metersbeltet. Landskapsmessig og med tanke på naturverdier i området anser vi at dette kan være negativt. Vi fraråder derfor å ta inn dette forslaget.

B 24 Solodden

I forbindelse med eksisterende bolig, som ligger i 100-metersbeltet, er det forslag om å omgjøre eiendommen fra grøntstruktur til boligformål. Det framgår av den enkle konsekvensutredningen som er vedlagt, at det er barnetråkkregistrering langs sjøen på eiendommen. Så vidt vi erfarer har det vært/er det ønsker om å nyoppføre både garasje og bod på eiendommen, dvs innenfor 100-metersbeltet. Dette anser vi vil være uheldig da arealpresset langs Oslofjorden allerede er stort. Med denne bakgrunn frarådes å endre dagens arealformål på denne eiendommen som også kan åpne opp for nybygg i strandsonen.

Ny vannskibane ved Skjærsjø

Skjærsjø er et populært badevann og området er kartlagt som et svært viktig friluftslivsområde i Naturbase kart. Det er viktig at dette hensynstas om det søkes tilrettelagt som vannskibane. Vi ser at forhold rundt dette er kommentert i den forenklede konsekvensutredningen som er lagt til innspillsområdet. Det er følgelig også viktig å få kartlagt området med tanke på sårbar natur og rødlistearter som må ivaretas. Ikke mindre enn 256 ulike arter er plottet i og rett rundt vannet i Artsdatabanken, hvorav 7 rødlistede fugler og 6 rødlistede karplanter. Selv om det ligger litt utenfor denne planen så nevner vi at det er viktig at det stilles krav om en grundig konsekvensutredning i forbindelse med det kommende reguleringsplanarbeid for ny vannskibane ved Skjærsjø, bl.a. med feltundersøkelser av fagbiologer i sommerhalvåret.

Andre temaer:

Vi ser at eksisterende naturreservater i kommunen er lagt inn i plankart med arealkategori grøntstruktur. Vi anser dette som en god løsning.

Ny 100-meters grense og byggegrense framkommer på en god måte i plankart.

For byområder framgår aktuelle transformasjonområder i eget temakart, noe som er en god løsning.

Nye hensynssoner er synliggjort og lagt inn i kart, bl.a. rundt kulturminner, noe som er viktig.

Larvik kommune har tidligere utarbeidet en god naturfangfoldplan, og det med brei folkelig medvirkning. OF har også hatt gleden av å være med på dette arbeidet. OF støtter opp under og er positiv til at bestemmelser fra denne planen er tatt inn i arbeidet med nye bestemmelser til kommuneplanens arealdel.

Andre kommentarer:

Solkraftverk

Vi opplever at det stadig dukker opp planer om solkraftverk. I øyeblikket er det til NVE innmeldt ikke mindre enn 10 slike planer i Vestfold. Mange av disse gjelder områder i Larvik. Planarbeidet for disse er i startgropa, og de er ennå ikke varslet/lagt ut til høring. OF understreker viktigheten av at det lages en overordnet plan for slike anlegg i Vestfold. Det er svært uheldig om det til enhver tid dukker opp slike planer om enkeltanlegg uten at en ser dette i en større og overordnet sammenheng, både ift landskap, natur og friluftsliv. Vi har også opplevd at i flere av de aktuelle områdene er skog hugget like før planene er lansert. Det gjør det vanskelig i forbindelse med kommende konsekvensutredninger å finne ut av hva slags biologisk mangfold som har vært her og som nå er forsvunnet. I flere av områdene går det også stinett som i større eller mindre grad er benyttet og som vil få endret bruk.
Det bør komme på plass en plan på fylkesnivå med oversikt over aktuelle områder for solkraftverk. Den bør komme etter at kommunene har kartlagt såkalte «grå områder», dvs allerede nedbygde områder og områder som ligger brakk, f.eks steinbrudd, som kan være aktuelle å benytte, framfor å bygge ned og ødelegge naturområder.

Som nevnt er det flere planer om solkraftverk i startgropa i Larvik. Det er viktig og positivt at kommunen i sin arealplan ikke har satt av arealer for dette i planforslaget.

Hyttefelt

Det er den siste tiden fokusert mye på konsekvenser av nedbygging av natur, bl.a. gjennom NRK-serien «Oppsynsmannen» og NRKs reportasjer «Norge i rødt, hvitt og grått». I forbindelse med forrige rullering av kommuneplanens arealdel i 2021 ble det vedtatt en rekke nye hyttefelt i arealer som tidligere var avsatt til grønnstruktur, LNF eller uregulert område.

Vi anbefaler at en ser nærmere på om alle disse områdene skal videreføres med tanke på framtidig utbygging da kommunen allerede har et høyt antall fritidsboliger og mye areal langs kysten er nedbygget. Bygges alle disse nye områdene ut frykter vi at det vil kunne få varige negative konsekvenser for både sårbart kystlandskap, naturmangfold og friluftsliv. Vi stiller spørsmål til om konsekvensene av de av nye hyttefeltene både enkeltvis og samlet sett har vært godt nok utredet.

Sendt

  • Larvik kommune

Kopi: 

  • Vestfold fylkeskommune
  • FNF Vestfold
  • OFs rådsmedlemmer i Larvik kommune  

Flere uttalelser

Kommunedelplan for Skjærhalden – kommentarer til kommunedelplan på høring 
Kommunedelplan for Skjærhalden – kommentarer til kommunedelplan på høring HvalerUttalelser

Kommunedelplan for Skjærhalden – kommentarer til kommunedelplan på høring 

OF ønsker at kommunen viderefører arbeidet med havnepromenade, anbefaler at utfylling i sjø minimeres og er skeptisk til en utnyttelsesgrad av områder på 90 %
12. oktober 2023
Kystsoneplanen Sarpsborg 2022-2034, etter revidering
Kystsoneplanen Sarpsborg 2022-2034, etter revideringSarpsborgUttalelser

Kystsoneplanen Sarpsborg 2022-2034, etter revidering

Strandsonen, naturmangfold, sammenhengende blågrønne strukturer og bærekraftig arealutvikling er sentrale temaer i planen.
27. oktober 2022