Skip to main content

«Kysthjelperne» er et initiativ for å aktivisere og engasjere barn, unge og voksne til å ta en aktiv rolle i arbeidet med å gjenopprette et sunnere fjord- og havmiljø. «Kysthjelperne» skal skape et folkelig eierskap til havet og kystnære områder. Målet er et krafttak for ny kunnskap om endringene i kystøkologien, for å gjøre en forskjell for naturen i Oslofjorden. 

 

Hvorfor er det viktig at du blir en kysthjelper?

Se videoen under – spill av for lyd

Sammen med Havforskningsinstituttet og andre sentrale forskningsmiljøer vil vi engasjere hundrevis av barn, ungdom, skoleklasser, lærere, dykkere, padlere, turgåere, hytteeiere og alle andre til å være med på ulike aktiviteter til det beste for fjorden. I felleskap skal vi gi fjorden en hjelpende hånd.

 

Aktuelt i prosjektet Kysthjelperne

Hjelp oss å samle inn vannprøver
Hjelp oss å samle inn vannprøverAktueltKysthjelperneRedd Oslofjorden

Hjelp oss å samle inn vannprøver

Litt som en kriminaletterforsker som finner DNA-spor fra en gjerningsperson på et åsted, kan havforskere nå gjennom en enkel vannprøve finne ut hvilke arter som lever der. Du kan bli en kysthjelper!
25. september 2024
Bli en kysthjelper i sommer
Bli en kysthjelper i sommerAktueltKysthjelperne

Bli en kysthjelper i sommer

Bli en kysthjelper i sommer! Som folkeforsker kan du registrere dine funn i "Dugnad for havet". I år har vi fokus på krabber og maneter.
9. juli 2024
Oslofjordkonferansen 2024
Oslofjordkonferansen 2024AktueltFakta om OslofjordenKysthjelperne

Oslofjordkonferansen 2024

Tema var status for fisk i Oslofjorden og indre Skagerrak? Fisk i Oslofjorden engasjerer og konferansen ble raskt fullbooket. Over 300 møtte opp. Her kan du bla i foredrag og se konferansen i opptak. Arrangementet var et samarbeid mellom OF,…
19. mars 2024
Prosjektet kysthjelperne
Prosjektet kysthjelperneKysthjelperneMiljøtilstandProsjekt (pågår)Redd Oslofjorden

Prosjektet kysthjelperne

«Kysthjelperne» skal skape et folkelig eierskap til havet og kystnære områder. Målet er et krafttak for ny kunnskap om endringene i kystøkologien, for å gjøre en forskjell for naturen i Oslofjorden.
7. september 2023

Hvorfor?

Tilstanden for livet i Oslofjorden er svært alvorlig. Miljøforholdene er bekymringsverdig og mange arter er i ferd med å forsvinne. Endringene i fjorden skjer nå så rakt at forskerne har problemer med å følge utviklingen. Oslofjorden var en gang en svært artsrik fjord med rike fiskeressurser. I dag står vi igjen med en syk fjord, på randen av kollaps. Det er likevel ikke for sent å gjøre noe, men vi må handle nå.

 

Hva skal vi gjøre?

Informasjon og innsikt er viktig for å skape engasjement. Prosjektet vil spre kunnskap blant befolkningen gjennom videoer, filmer, illustrasjoner og faglige artikler som på en lettfattelig måte informerer om utfordringene som Oslofjorden står ovenfor, og tiltak som må iverksettes for å snu utviklingen.

Folkeforskning kan bidra til sterkere allment engasjement og datainnsamling og observasjoner som supplerer offentlig overvåkning. «Kysthjelperne» er folkeforskere som bidrar gjennom å kartlegge og følge opp viktige arter og naturtyper for å bidra med etterspurt kunnskap. Ved å følge opp et område, enkelt arter og naturtyper over tid, bidrar de til å dokumentere tilstanden i fjorden og endringene som skjer.

Basert på eksisterende kunnskap om naturforbedring i havet vil vi utvikle en verktøykasse som gjør det mulig for barn og ungdom og andre frivillige til å bidra til marin naturforbedring. Vi vil etablere frivillige arbeidsgrupper som får nødvendig opplæring og oppfølging slik at de kan bidra i ulike naturrestaurerende tiltak.

 

Dugnad for havet

Folkeforskningsdata registreres i Dugnad for Havet som vi gjennom prosjektet skal videreutvikle slik at resultatene enklere kan brukes til rådgivning og vitenskapelig dokumentasjon. Vi har også som mål å sørge for mer og bedre registreringer.

Meld inn dine funn, se hva andre har funnet

Jeg ønsker å motta informasjon om arrangement, oppdrag og generelle nyheter om Kysthjelperne