Skip to main content

Kysttorsk er på et historisk lavmål og arten har gått tilbake langs store deler av kysten i Sør-Norge. Verst stilt er østlige deler av Skagerrak inkludert Oslofjorden. For å gjenreise kysttorsken må man sikre at lokal torsk vokser opp, trives og gyter i fjordene.

Antall torsk i Oslofjorden har sunket kraftig. Foto: Eirik Fjeld

Høyt fiskepress gjennom de siste 100 år og teknologisk utvikling av fiskeriene siden 1950 er en viktig årsak til at flere fiskearter har hatt sterk tilbakegang i Oslofjorden og indre Skagerrak. Deler av Oslofjorden har i dag også store miljøutfordringer.

 

I 2019 ble det satt inn en rekke tiltak for å styrke den sårbare torskebestanden i Sør-Norge. Vernetiltakene omfatter i hovedsak et forbud om fiske av torsk i Oslofjorden, forbud mot alt fiske i gyteperioden for torsk i 14 definerte gyteområder og forbud mot fiske med bånnsatte garn.

 

I den samme perioden er det gitt avgrenset dispensasjonstilgang for yrkesfiskere som blant annet omfattet bestemmelser for reketrål, krepsetrål og blandingsfiske. Det ble også gitt dispensasjon for garnfiske i enkelte områder. I desember 2022 kom rapporten «Evaluering av tiltak for vern av kysttorsk i sør innført juni 2019» fra Havforskningsinstituttet.  Kort oppsummert fant havforskerne ingen tegn til at torskebestanden i indre Skagerrak, ytre- og indre Oslofjord har blitt bedre til tross for tiltakene som ble innført i 2019.  Rapporten på hi.no

 

Forsker Sigurd Heiberg (HI) sier følgende i artikkelen som ble utgitt ifm. nevnte rapport – Torskebestanden er fortsatt like svak | Havforskningsinstituttet (hi.no)

« – Så kraftig reduserte bestander som vi har i dette området, vil være svært sårbare for fiske, uansett volum, forklarer HI-forskeren.» Følgende foreninger i Nettverk for en levende Oslofjord krever derfor at fiskerimyndighetene umiddelbart opphører dispensasjonstilgangen innenfor tiltaksområdet, da dette undergraver målene i tiltakene som er innført og påvirker en allerede sterkt redusert torskebestand negativt. Høstingen av bestandene i Oslofjorden må være bærekraftige.

 

Disse organisasjonene støtter uttalelsen

  • Norges Dykkeforbund
  • Greenpeace
  • Fjordgruppa Naturvernforbundet i Oslo og Akershus
  • Naturvernforbundet
  • WWF
  • Oslo Elveforum
  • Besteforeldrenes klimaaksjonen
  • Norges Jeger- og Fiskerforbund
  • Natur og Ungdom Viken
  • Elv og Hav
  • Oslo Badstuforening
  • Marinreparatørene
  • Oslofjordens Friluftsråd
  • Norsk Friluftsliv
  • Naturvernforbundet i Vestfold
  • Sabima
  • Asker Elveforum

Les også

118 tonn nitrogen vil være svært uheldig for fjorden
118 tonn nitrogen vil være svært uheldig for fjordenAktueltRedd OslofjordenUttalelser

118 tonn nitrogen vil være svært uheldig for fjorden

3. juni 2024
Miljødirektoratet foreslår å gi sprengstoffprodusenten Chemering Nobel tillatelse til å slippe ut inntil 118 tonn nitrogen pr. år i indre fjord. Det vil være et stort tilbakeskritt i kampen  for å redde fjorden!
Unngå at EPS (isopor) havner i sjøen!
Unngå at EPS (isopor) havner i sjøen!AktueltFakta om OslofjordenMarin forsøplingRedd Oslofjorden

Unngå at EPS (isopor) havner i sjøen!

2. mai 2024
Ekspandert polystyren (EPS) – mest kjent som isopor – på avveie er et kjent forsøplingsproblem. Produktet brukes fortsatt mye i båthavner, ved fiske eller andre steder der det lett kan havne i sjøen.
Kysthjelperne
KysthjelperneKysthjelperneRedd Oslofjorden

Kysthjelperne

12. april 2024
«Kysthjelperne» er et initiativ for å aktivisere og engasjere barn, unge og voksne til å ta en aktiv rolle i arbeidet med å gjenopprette et sunnere fjord- og havmiljø. Sammen skal vi skal skape et folkelig eierskap til havet og…
Til deg som er lokalpolitiker: Dette kan du gjøre for Oslofjorden
Til deg som er lokalpolitiker: Dette kan du gjøre for OslofjordenAktueltFakta om OslofjordenRedd Oslofjorden

Til deg som er lokalpolitiker: Dette kan du gjøre for Oslofjorden

8. desember 2023
Oslofjorden er syk. Livet der er i krise, sterkt påvirket av møkkete vann og overgjødsling. Den gode nyheten er at det ikke er for sent å gjøre noe, og at du som er lokalpolitiker kan bidra.
Et bilde av en rød bygning som har et stort vindu ut mot sjøen. Det er lyst inne i bygningen, og mørkt på utsiden.
Aktuelt

Noen som passer for meg?

Trenger du noe å se fram til? Vi har samlet noen turtips for deg som lengter mot kystledferie, sol og sommer. Pent sortert, for lettere å finne det som passer best for deg.
Aktuelt
Utvikling av Gullaughalvøya til et fjordnært natur- og friluftslivsområde
Aktuelt
Hjelp oss å samle inn vannprøver