Skip to main content

Toppbildet: Mørjefjorden ved Barkevik nord for Helgeroa

Oslofjordens Friluftsråd (OF) viser til forslag til kommunedelplan for naturmangfold, med planbeskrivelse – mål, strategier og tiltak samt forslag til planbestemmelser, som er ute til høring. OF har følgende kommentarer til høringsdokumentene:  

OF er imponert over og støtter opp om plandokumentene med forslag til mål, strategier og tiltak. Vi er også imponert over naturmangfoldkartleggingene som er utført i kommunen. Larvik er en av kommunene i landet med størst biologisk mangfold, og det er derfor flott at kommunen gjennom planene søker å ivareta dette og også tenke naturrestaurering og bevaring av naturområder som ikke er nedbygget. At en også ønsker å kartlegge sjøområdene i kommunen nærmere, så snart det er utarbeidet og foreligger en metodikk for dette, er både positivt og viktig. Her kan Larvik kommune bli en foregangskommune i Oslofjordområdet.  

Det har vært en god medvirkningsprosess der mange foreninger, organisasjoner og privatpersoner har deltatt med både innspill, kommentarer og ikke minst deltatt aktivt i åpne møter og gruppearbeid.  

 

Massehåndtering 

Et par forhold som vi ikke har belyst og spilt inn tidligere og som kan kobles til forslag til planbestemmelser er: 

  1.  Viktigheten av planer for massehåndtering. OF har selv erfart uheldig episode i forbindelse med tilkobling av vann og avløp til et hyttefelt som ligger inne i friområdet vårt i Guslandsutmarka i Larvik for noen år siden. Det er positivt at hyttene har blitt koblet til vann- og avløp for å bl.a. unngå gråvann og forurensning. Men i etterkant av at rørene ble lagt ned ble det tilført masser utenifra bl.a. i fra hager. Jorda inneholdt en rekke fremmede arter som tidligere ikke fantes i området og som vokste opp og spredde seg. Dette skjedde inne i det som er naturområder. Dette bør unngås framover og det bør stilles krav fra kommunes side i forbindelse med liknende arbeider framover om at det kun skal brukes lokale masser og det bør følges opp med tilsyn, spesielt der det er viktige naturtyper og rødlistede arter.
  2. Det ligger tradisjonelt mange småbåter på land langs strendene i Larvik utenfor sommermånedene, bl.a. rundt Naverfjorden. Strandsonen er tradisjonelt et viktig område for naturmangfold. Båter som blir liggende langt ut i vekstsesongen eller ikke sjøsettes i det hele tatt vil bl.a. kunne skygge ut planter som naturlig vokser her, noe som følgelig er uheldig. Vi nevner dette da vi ser dette er tiltakende problem i hele Oslofjordområdet. Mulig kan en gjennom grep i planbestemmelsene skjerpe inn dette.  

 

Vi takker for muligheten til å uttale oss til forslag til kommunedelplan for naturmangfold

 

Sendt

  • Larvik kommune

Kopi: 

  • Vestfold fylkeskommune
  • FNF Vestfold
  • OFs rådsmedlemmer i Larvik kommune