Bærekraft i Kystled Oslofjorden
Bærekraft – schmærekraft … Er det egentlig så viktig?
Ja, bærekraft er viktig
Globalt og lokalt opplever vi konsekvenser av klimaendringer og en bekymringsfull utvikling i naturmangfold. Mye av vår menneskelige aktivitet fører til overforbruk av ressurser, utslipp til omgivelsene og belastning på naturen.
Naturen rundt Oslofjorden er også under press. Området er landets tettest befolkede, og vi ser stadig eksempler på en bit-for-bit-nedbygging av strandsonen. Vi ønsker at også framtidige generasjoner skal ha glede av naturen her og de mulighetene som regionen byr på. Det betyr at vi må velge bærekraftige løsninger når vi legger til rette for friluftslivet rundt Oslofjorden.
Vår ambisjon er at utvikling, drift, og bruk av hyttene i Kystled Oslofjorden skal være en del av løsningen i framtidens natur- og klimavennlige kystfriluftsliv. Derfor er bærekraft tydeliggjort i våre styringsdokumenter.
Det er fort gjort å tenke seg at tilbudet i Kystled Oslofjorden, som skal fremme et enkelt friluftsliv, er bærekraftig i seg selv. Men kystledopplevelsen har også et fotavtrykk, i form av ressursbruk, utslipp til omgivelsene og belastning på naturen. Selv om vi forsøker å ha et bevisst forhold til dette, er det fortsatt mye vi må bli bedre på. Utfordringene er mange og sammensatte. En viktig start for oss er derfor å være tydelige i vår kommunikasjon om hvordan vi jobber med bærekraft.
Vern gjennom bruk og verdibevarende vedlikehold
Hvordan vi forsøker å bidra til en bit-for-bit-bevaring av naturen – og kulturen
Kystleden bidrar til å ta vare på bygg som ikke lenger brukes til sitt opprinnelige formål. Dette mener vi bidrar til mindre nybygging, og gjør det mulig å bevare og formidle tradisjonell kystkultur. Ved å løfte et steds historiske særpreg, kan vi formidle historien til et sted på en helt unik måte. Dette gjøres ved å velge brukt framfor nytt, der det er mulig. Derfor har vi inngått samarbeid med flere gjenbruksgründere og gjenbruksbutikker. Vinn-vinn!
Gjennom bevaring av eksisterende bygningsmasse, framfor rivning og nybygging, sikrer vi et forminsket avtrykk. Ved restaurering og vedlikehold av eldre bygninger, etterstreber vi å bytte eller endre minst mulig. Det som ikke er ødelagt, bør ikke repareres. Er det ting som står i fare for å bli ødelagt, forsøker vi å ligge i forkant, slik at vi kan gjøre mindre vedlikeholdstiltak før et problem blir så stort at det krever større rehabiliteringsarbeider som medfører et større ressurs- og materialforbruk.
Kortreist, tilgjengelig og enkelt
Hvordan vi forsøker å legge til rette for at hver av oss lager et litt mindre avtrykk
Nedbygging og privatisering reserverer fjorden for noen få. Ved å ha hytter som kan deles av alle, blir hyttelivet tilgjengelig for flere mennesker. Bygging av færre hytter er både areal- og ressursbesparende. Et viktig prinsipp er at hyttene skal ligge på områder som er lett tilgjengelige. Kystleden skal være et tilbud om rimelige friluftsopplevelser for alle de som bor i landets tettest befolkede område.
Vi er pådriver for å få til kollektive transportløsninger til hyttene. Der det er mulig å reise kollektivt til hyttene, har vi gjort det synlig på hyttesidene, med et eget avsnitt om kollektivtransport.
Ved vurdering av nye destinasjoner, søker vi alltid å ha et lokalt driftsapparat for å gjennomføre tilsynsoppgaver gjennom sesongen. Vi tenker at lokale tilsynsvakter eller driverorganisasjoner kan skape et levende lokalmiljø, samtidig som det bidrar til et lavere transportbehov.
Som et tiltak mot unødvendig forbruk og avfall, jobber vi hele tiden med forenkling og standardisering av utstyr på hyttene. Vi legger vekt på å velge enkle, men robuste produkter, som holder lengre. I materialvalg vil vi gå for svanemerkede produkter og produkter uten unødvendig plast. For eksempel velger vi ulltepper istedenfor fleece-tepper, som gir fra seg mikroplast ved vask. Det er ikke like gode renovasjonsløsninger alle steder, særlig ikke på øyer langt fra folk. Men vi har startet en gjennomgang av løsninger for kildesortering av avfall, og oppfordrer alle til å tenke gjennom hva de tar med seg til hyttene.
Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre noe
Vi spiller på lag med deg som er gjest for å sikre en så bærekraftig drift som mulig
Fordi vi ønsker at kystledferie skal være et bærekraftig alternativ, har vi her samlet noen lure tips til deg som skal på kystledtur.
- Velg kortreist ferie. Ja, tusen takk for at du velger Kystled Oslofjorden! Ifølge vårt datagrunnlag skal du som kystledgjest sannsynligvis på en ganske kortreist tur. Det er en skikkelig bra start.
- Pakk fornuftig. Les informasjonen på hyttesidene nøye. Sjekk ta-med-listen, slik at du unngår å pakke mer enn nødvendig.
- Reis kollektivt. Er det mulig å reise kollektivt til hytta? Under punktet «Kollektivt» på hyttesiden finner du informasjon om nærmeste holdeplass for kollektivtransport, der det er aktuelt.
- Minimer avfallet ditt. Tenk gjennom hva og hvor mye utstyr du trenger å ha med deg, så du slipper å kaste mer enn nødvendig. Alle hyttene er utstyrt for noen dager på tur til minimum det antallet sengeplasser som hytta har. Trenger du egentlig engangsutstyr til matlaging?
- Sorter avfallet ditt. Der det er et mottaksapparat for kildesortert avfall ved hytta, kan du kaste avfallet i rett bøtte der du er. Dessverre er det ikke alle hyttene som ligger på steder der det er lagt til rette for kildesortering, og da er det best å ta med avfallet hjem, slik at det likevel kan kildesorteres.
- Reduser strømforbruket. Iblant står hytter ledige i flere dager før neste gjest kommer. Er du på en hytte med elektrisk oppvarming, så senk temperaturen på ovnene før du reiser.
- Handle lokalt. Sjekk hvor du kan handle mat så nærme hytta som mulig. Slik unngår du å frakte med deg mer bagasje over lengre strekninger, og ditt bidrag kommer lokale bedrifter til gode.
- Vis hensyn. En viktig del av kystledopplevelsen er muligheten for friluftslivsaktiviteter ved fjorden. Opptre varsomt og ta hensyn til naturverdiene rundt deg.
Vil du lese mer?
Hvis du ikke er lei av å lese om hvordan vi jobber med bærekraft i Kystled Oslofjorden, har vi noen lesetips til deg som vil vite mer. Noen helt konkrete eksempler fra vårt daglige virke finner du i saken om Homlungen og en blå sofa, eller i saken om Kjeholmen og et kortreist golv. Ønsker du å lese mer om vårt arbeid med restaurering og verdibevarende vedlikehold, kan vi anbefale å lese saken om vedlikehold siden 2018.