Skip to main content

OFs råd er sterkt bekymret for tilstanden i fjorden, og det er bred enighet om at det haster med å gjennomføre tiltak, inkludert strengere reguleringer av fiske. Resolusjonen er en oppfordring til klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen og fiskeriminister Marianne Sivertsen Næss om å iverksette de foreslåtte tiltakene som er på høring så raskt det lar seg gjøre. Vi har ingen tid å miste!

 

Den 27. mars vedtok Oslofjordens Friluftsråds årsmøte en resolusjon om fiskerireguleringer i Oslofjorden. Årsmøtet består av representanter for kommunestyrer og fylkesting rundt fjorden. Resolusjonen støtter opp om forslaget til nye fiskeritiltak i Oslofjorden som Nærings- og fiskeridepartementet sammen med Klima- og miljødepartementet har sendt på høring. Høringsforslaget innebærer blant annet strengere reguleringer av fiske og innføring av tre store nullfiskeområder.  Forsker fra UiO, Sissel Jentoft, hold et faglig innlegg i forkant av møtet. Hennes konklusjon er at tilstanden for torsken i fjorden er kritisk og det haster mer enn noen sinne med å innføre tiltak hvis vi skal klare å redde torskebestandene.

 

Resolusjon, vedtatt 27 mars:

Fisket i Oslofjorden må reguleres strengere
Oslofjordens Friluftsråd støtter Regjeringens forslag til strengere regulering av fiske i Oslofjorden. Dette er et nødvendig supplement til tiltakene som skal redusere tilførsel av næringsstoffer og partikler fra kommunale avløp og landbruk.

Oslofjorden er syk, og et stort arbeid er i gang for å gjøre den frisk. En analyse gjort av Havforskningsinstituttet i 2024, fremhever at fiske er den faktoren som påvirker økosystemene i Ytre Oslofjord mest. I 2019 ble det innført enkelte innstramminger i fisket, blant annet fredning av torsk og fiskeforbudssoner i torskens gytetid. Undersøkelser viser at disse tiltakene ikke har hatt målbar effekt. Det må derfor innføres strengere reguleringer for å gjenopprette økosystemene i Oslofjorden, og redde bestander av torsk og andre torskefisk.

Forskning fra mange land viser at marine bevaringsområder kan være effektivt for å restaurere økosystemer, men bare når de er skikkelig beskyttet. Regelverket må derfor følges opp med informasjon og oppsyn, og det må forskes på effekten av tiltakene.

Oslofjordens Friluftsråd ber om at Regjeringen snarest vedtar den foreslåtte forskriften til regulering av fisket i Oslofjorden, og utrede nødvendige avbøtende tiltak for dem som eventuelt rammes. Livet i fjorden kan reddes hvis alle gjør sitt!

Sissel Jentoft er forsker ved Universitetet i Oslo, gav rådet en status for torsken i Oslofjorden. Hun er svært bekymret for bestandene som har kollapset og poengtere at nå haster det virkelig med tiltak.

 

Hvem er rådet i Oslofjordens Friluftsråd

I OFs råd sitter representanter fra alle 23 kommunene og fem fylkeskommunene rundt fjorden, i tillegg til organisasjoner som er medlem i friluftsrådet. Rådet er OFs øverste organ og møtes normalt en gang i året.