Oslofjordens Friluftsråd har kompetanse på flere områder og har til enhver tid flere pågående prosjekter relatert til friluftsliv, miljø og tilrettelegging. Mange av prosjektene utføres i samarbeid med andre.
Ny kystledhytte på Nesoddtangen, kun tre minutter fra fergeterminalen. Hytta ligger i et flott friområde, og vil passe fint for barnefamilier. Målsettingen er å åpne den i løpet av sesongen 2026.
Ny kystledhytte på Storsand i Asker kommune. Hytta ligger rett ved friområdet på Freyborg, og vil passe fint for barnefamilier. Målsettingen er å åpne den i løpet av sesongen 2025.
Temaet marin forsøpling innbyr både til tverrfaglighet og til dybdelæring i de enkelte fagene i skolen. Denne våren har seks friluftsråd mottatt tilskudd fra Miljødirektoratet til det toårige prosjektet «Forebyggende arbeid i skolen mot marin forsøpling». Målet er å øke…
I prosjektet «Strandrydding Oslofjorden» ønsker vi å rydde kysten for plast og annen marin forsøpling med hjelp av skoler og frivillige. Prosjektet skal virke holdningsskapende for å redusere plastforurensning, samtidig som deltakerne får opplæring om problematikken rundt plast på avveie.
Øyene og friområdene i Oslofjorden er en stor rekreasjons- og friluftslivsressurs. Samtidig gjør mange og i liten grad samkjørte aktører, manglende koordinering av persontransporten, samt kommunegrenser som ikke følger bruksmønsteret at potensialet ved bruk av området ikke utnyttes godt.
«Kysthjelperne» skal skape et folkelig eierskap til havet og kystnære områder. Målet er et krafttak for ny kunnskap om endringene i kystøkologien, for å gjøre en forskjell for naturen i Oslofjorden.
Prosjektet retter seg mot marin forsøpling. Den overordnede målsetningen med prosjektet er å bedre miljøstanden i Oslofjorden ved å redusere mengden og tilførselen av marin forsøpling. Denne målsetningen jobber vi for å nå gjennom fem ulike tiltak. De fem tiltakene…
Bølgen-prosjektet skal hjelpe bedrifter med å forebygge forsøpling av forbrukeravfall. Bak prosjektet står Mepex, Hold Norge Rent og Oslofjordens Friluftsråd. Til sammen har vi ikke bare mye kunnskap om avfall, opprydding og forsøpling, men utfyller også hverandre med ulike perspektiver.…
Ekspandert plast (EP) er celleplast som er fremstilt ved esing (ekspandering) av kompakt plast. Dette gjør plasten til et lettere, mykere og mer isolerende materiale med utallige bruksområder. Ekspandert polystyren (EPS) og ekstrudert polystyren (XPS) er de to formene som…
Norsk Friluftsliv og Oslofjorden Friluftsråd etablert høsten 2022 et Nettverk for en levende Oslofjord. Nettverket arbeider for en frisk og ren Oslofjord. Nettverket omfatter 26 organisasjoner.
Opprydding av eierløse kasserte fritidsbåter (vrakbåter) tar for seg utfordringer og løsninger knyttet til problembåter og vrakbåter. Prosjektet går ut på å yte bistand til kommuner, nødetater (politi og brannvesenet), velforeninger, hytteforeninger og båtforeninger og private i Oslofjorden.
Havnespy, eller japansk sjøpung, er registrert på Koster og kommer sannsynligvis til å etablere seg i Oslofjorden. Prosjekt "Se opp for havnespy" skal spre kunnskap og oppmerksomhet rundt denne fremmedarten.
Målet er å finne ut mer om de vanligste kildene til ekspandert plast (isopor) i indre Oslofjord ved å kartlegge bruksområder og mulige kilder med umiddelbar tilknytning til fjorden.
Hovedformålet er å engasjere, motivere og lære bort skjøtselsmetoder, praktisk kunnskap og diskutere aktuelle problemstillinger, som økende gjengroing av friluftslivsområder, natur- og kulturlandskap, og tap av biologisk mangfold rundt Oslofjorden og være en arena for utveksling av kunnskap, erfaring og…
Prosjektet har som mål å undersøke og rydde urbane og rurale deler av vassdrag og sammenligne med funn vi gjør på strender i Oslofjorden. Det foreligger i dag lite data om mengder og sammensetning av avfall fra norske elver. …
En februarnatt inntraff en ulykke der det ble slått hull i en container på et lasteskip. 13,2 tonn med plastpelleter lakk ut i sjøen. Plast brytes ikke ned i naturen, men omdannes til stadig mindre partikler som tiltrekker seg miljøgifter,…