Oslofjorden står overfor store utfordringer, både over og under vann. De mest dramatiske endringene skjer i strandsonen og i økosystemene under overflaten. I denne sammenhengen spiller dykkerne rundt Oslofjorden en avgjørende rolle – de er våre øyne under vann. Oslofjordprisen 2025 tilegnes alle dykkere som gjør en innsats for Oslofjorden.
Oslofjordprisen 2025: F.v. Øivind Sjuls, OF, Lisa Aase Rokkan og Ida Camilla Skaar, begge fra Norges Dykkeforbund og statssekretær Kristoffer André Hansen (Ap) i Klima- og miljødepartementet (t.h), som delte ut åretes pris.
Oslofjordprisen
Oslofjordprisen ble i år delt ut for tiende gang, og i en tid hvor fjorden er under stort press, er det mange som fortjener anerkjennelse for sitt arbeid. OF fikk inn mange gode nominasjoner som alle har gjort betydelige bidrag for friluftslivet og naturen i og rundt fjorden.
Blant nominasjonsforslagene var det mange som fremhevet innsatsen til dykkerklubbene rundt Oslofjorden. OFs Styret besluttet derfor å tildele prisen til Norges Dykkeforbund, som representant for over 25 lokale dykkeklubber i Oslofjorden.
Begrunnelse for prisen
Oslofjorden er i en kritisk tilstand. Viktige naturtyper forsvinner, oksygennivåene er alarmerende lave, og fiskebestander uteblir. Samtidig er fjorden truet av fremmede arter, mikroplast og miljøgifter. I dette bildet er dykkerne en uvurderlig ressurs.
«Dykkerne rundt Oslofjorden er våre øyne under vann. De overvåker økosystemene, kartlegger arter og bidrar til forskningsprosjekter. I tillegg spiller de en viktig rolle i fjerning av marint avfall og bekjempelse av fremmede arter som stillehavsøsters.»,
Styreleder OF, Øivind Sjuls
Tilegnet alle som bidrar
Norges Dykkeforbund representerer mange aktive dykkeklubber rundt Oslofjorden, og er en del av «Nettverk for en levende Oslofjord», som består av 26 organisasjoner som samarbeider for å forbedre fjordens tilstand. Flere dykkerklubber er også direkte involvert i aktiviteter som har som mål å bedre tilstanden i fjorden gjennom prosjektet “Kysthjelperne”
Dykkernes observasjoner og dokumentasjon bidrar til verdifull innsikt i fjordens nåværende tilstand og utvikling. Mange av klubbene organiserer også ryddeaksjoner under vann og spiller en viktig rolle i å redusere mengden marint avfall i fjorden.
Prisen
Prisvinnerne mottar et diplom med et kunstnerisk motiv, laget av OF-medarbeider Inger-Marie Juel Gulliksen, samt 10 000 kroner. Utdelingen fant sted under Oslofjordens Friluftsråds årsmøte på Frivillighetens hus i Oslo 27. mars.
Oslofjordprisen 2025 er en sterk anerkjennelse av dykkernes uvurderlige bidrag. Innsatsen deres er ikke bare et viktig steg i arbeidet for en friskere Oslofjord, men også et inspirerende eksempel på hva engasjement og samarbeid kan oppnå.