Oppsummering
OF mener at reguleringsplanen for Engene har så mange store negative konsekvenser for miljø, friluftsliv, kulturminner og naturmangfold at planen ikke bør vedtas slik den foreligger. Reguleringsplanen vil ikke være i tråd med målsettingene og tiltakene som ligger i Helhetlig tiltaksplan for en ren og rik Oslofjord med et aktivt friluftsliv. Vi mener det ligger for lite avbøtende tiltak og at man i for liten grad har vurdert alternativer.
Hvis en fremtidig rensing av utslipp til sjø skal legges til grunn for at planen ikke skal ha negative konsekvenser for miljøtilstanden i fjorden og det marine naturmangfoldet, må dette også ligge som krav for planens realisering.
Når konsekvensutredningen så tydelig viser mange store negative konsekvenser av planen mener OF at man kunne løst dette enten med en mindre omfattende utvidelse og med sterkere krav til avbøtende tiltak.
Bakgrunn
Oslofjorden Friluftsråd (OF) viser til varsling på Asker kommunes nettsider i forbindelse med at detaljregulering for Engene næringsområde legges ut til offentlig ettersyn.
Hensikten med planarbeidet er å legge til rette for oppgradering og utbygging av eksisterende industriområde, og en utvidelse av området. Det er også et mål for planen å øke sikkerheten ved anlegget ved etablering av nye sikringsgjerder.
OF er et interkommunalt samarbeidsorgan for kommuner og fylkeskommuner rundt Oslofjorden. OF fungerer blant annet som et høringsorgan for plansaker som angår friluftslivet og miljøtilstanden i og rundt fjorden.
Plangrunnlaget
Planen bygger på et grundig planprogram som identifiserer et stort biologisk mangfold, mange viktige naturtyper en stor mengde automatisk fredede kulturminner. I tillegg viser man til viktige friluftsområder. Disse verdiene og konsekvensene for disse er vurdert i en konsekvensutredning (KU) basert på Miljødirektoratets Håndbok om konsekvensutredning av klima og miljø (M-1941). KU-en inneholder to alternativer (i tillegg til 0-alternativet), men disse er veldig like og har ubetydelige forskjeller. OF savner et reelt mellomalternativ.
Naturmangfold
KU-en konkluderer med at begge utredningsalternativene har store negative konsekvenser for naturmangfoldet. Her er det eikeskoger, lågurtedellauvskoger, gammel furuskog og svartorsumpskog. Det er også en stor andel av den utvalgte naturtypen hule eiker.
Kulturmiljø
Planområdet inneholder en rekke forskjellige kulturmiljøer og begge utredningsalternativene er vurdert til å ha middels negative konsekvenser.
Vannmiljø og marint naturmangfold
Det er et faktum at miljøtilstanden i Oslofjorden og det marine livet i fjorden er under et sterkt press. Det haster å gjøre tiltak for å bedre disse forholdene og en økning av utslipp av særlig nitrogen i fjorden vil ha en betydelig negativ konsekvens. KU-en konkluderer likevel med at det er ubetydelige negative konsekvenser knyttet til vannmiljø og marint naturmangfold for begge utredningsalternativene.
Dette baseres på planlagte tiltak som skal på plass innen 2027. Det skrives at innen 2027 så skal utslippene tilbake til 2023 nivå.
OF mener at KU-en på dette punktet overser to store problemer. For det første, hvis man ikke får på plass de planlagte tiltakene for rensing vil det ha meget betydelige negative konsekvenser for vannmiljø og marint liv i Oslofjorden. Hvilke tiltak dette dreier seg om og hvor løsbart dette er, er forbundet med noe usikkerhet. For det andre så vil økte utslipp frem til 2027 også ha betydelige negative konsekvenser. Økte utslipp vil føre til dårligere vannkvalitet og økt algeoppblomstring og gjengroing. Dette vil gjøre jobben for en ren og frisk Oslofjord vanskeligere.
Det bør gjøres grep for å gjøre noe med utslippene også frem til 2027 og planen for rensing av utslipp til sjø må ligge som et rekkefølgekrav i bestemmelsene, hvis man skal kunne si at denne planen har ubetydelige negative konsekvenser. Her mener vi at planen må stille strengere krav til tidslinje for rensing, og at det er en absolutt forutsetning for realisering av planen.
Friluftsliv
De negative konsekvensene for friluftsliv vurderes i KU-en til å være middels negative. Store deler av Verpenåsen og hele Engenekollen havner innenfor sikkerhetsgjerdet og blir utilgjengelige sammen med store deler av stinettet her. Her mener vi at dette har mer enn middels negativ konsekvens. Det ligger et rekkefølgekrav i bestemmelsene om at ny sti skal opparbeides til Verpenåsen. Ny sti må tegnes inn på plankartet og det må redegjøres tydelig for hvordan denne skal utformes.
Som eier burde Chemring Nobel vurdere å opprette et miljøfond etter modell av Norsk avfallshåndtering (NOAH) ved Langøya i Holmestrand. Der har eier satt av årlige midler som skal komme nærmiljøet, natur- og friluftsinteresser i nærmiljøet til gode. Dette vil kunne være et avbøtende tiltak på tapet for friluftslivet i nærmiljøet.
Sendt
- Asker kommune v/Samfunnsutvikling
Kopi
- OFs Rådsmedlemmer i Asker kommun
- FNF Oslo og Akershus
- Statsforvalteren i Oslo og Viken
- Akershus fylkeskommune