Skip to main content

Oslofjordens Friluftsråd deler stortingsrepresentantenes bekymring for tilførsel av giftige stoffer fra båthavner ved spyling av båter. Dette er et gammelt og velkjent problem, som det er på høy tid blir håndtert. Mange steder er også bunnsedimentene svært forurenset.

 

Saken kommentaren henviser til er fremmet av stortingsrepresentanter og er til behandling i Energi- og miljøkomiteen i Stortinget

 

Oslofjorden har nær 500 000 fritidsbåter. Dette er et viktig grunnlag for friluftslivet på og rundt fjorden, men er også en utfordring i forhold til miljø og arealbruk. Noen fullstendig oversikt over småbåthavner finnes ikke. Det er riktig at det er flere store anlegg som drives profesjonelt. Flere båthavner har også installert systemer for å samle opp og rense avløpsvann fra spyling. Men det er også en stor andel mindre anlegg som drives på dugnad. Mange av dagens båthavner vil vanskelig kunne rense spylevann uten betydelige investeringer i anleggene.

Det er derfor etter vårt syn nødvendig med en snarlig gjennomgang av hele regelverket for småbåthavner og de produktene som brukes. Det finnes i dag alternativer til tradisjonelt bunnstoff, og flere produkter og metoder er under utprøving.

Et regelverk må også håndheves. Det er derfor viktig at det finnes ressurser til tilsyn og kontroll. Vi ser gjerne at statsforvalterne får et større ansvar, men da må dette også følges opp med økte ressurser.

Mange småbåthavner har en lang historie og er en viktig sosial møteplass for båtbrukerne. Det er derfor etter vårt syn både riktig og nødvendig med en god dialog med de berørte parter. Slik tilstanden i Oslofjorden er, haster det med å komme i gang med nødvendige tiltak. Så langt har arbeidet med å følge opp Helhetlig tiltaksplan for Oslofjorden gått for langsomt. Vår anbefaling er derfor at Stortinget ber regjeringen om å sikre en bedre fremdrift på alle de 63 tiltaksområdene i planen.

 

Sendt 

  • Stortinget

 

Kopi til

  • Båtforbundet
  • Kongelig Norsk Seilforening

 

Flere uttalelser

Kommunedelplan for naturmangfold, med planbeskrivelse i Larvik kommune. OFs Kommentarer 
Kommunedelplan for naturmangfold, med planbeskrivelse i Larvik kommune. OFs Kommentarer LarvikUttalelser

Kommunedelplan for naturmangfold, med planbeskrivelse i Larvik kommune. OFs Kommentarer 

OF er imponert over ambisjonene i planen og at kommunen forplikter seg til naturrestaurering og bevaring av urørte naturområder. At også sjøområder trekkes inn for kartlegging er også positivt.
11. november 2024
Områderegulering Hvitsten, Vestby kommune – kommentarer
Områderegulering Hvitsten, Vestby kommune – kommentarerUttalelserVestby

Områderegulering Hvitsten, Vestby kommune – kommentarer

Områdeplanen er god og vil etter vår mening øke tilgjengeligheten for allmenheten til viktige friområder og fjorden, i tillegg til å sikre viktige naturforekomster
25. oktober 2024
Breivoll friområde. Kommentarer til forvaltningsplan for friområdet  
Breivoll friområde. Kommentarer til forvaltningsplan for friområdet  ÅsUttalelser

Breivoll friområde. Kommentarer til forvaltningsplan for friområdet  

Med et solid faggrunnlag, bl.a. etter biologiske kartlegginger utført av stiftelsen Biofokus, synes vi en på en god måte hensyntar de rødlistede artene og viktige naturtypene i området på en god måte i planen, noe som følgelig er svært viktig.  
23. oktober 2024
Utvikling av Gullaughalvøya til et fjordnært natur- og friluftslivsområde
Utvikling av Gullaughalvøya til et fjordnært natur- og friluftslivsområdeAktueltLierUttalelser

Utvikling av Gullaughalvøya til et fjordnært natur- og friluftslivsområde

Lier kommune skal avgjøre hva som skal skje videre med Gullaug, et stort ubebygd halvøy ved Drammensfjorden. Strandsonen er det området hvor naturverdiene og mangfoldet er størst, og også det området som har størst verdi for friluftsliv og rekreasjon. OF…
22. oktober 2024
Forvaltningsplan utvalgt kulturlandskap Kaupang. Kommentarer 
Forvaltningsplan utvalgt kulturlandskap Kaupang. Kommentarer LarvikUttalelser

Forvaltningsplan utvalgt kulturlandskap Kaupang. Kommentarer 

Høringsdokumentet er godt og OF støtter i sin helhet opp om både forslag til mål og tiltak, bl.a. oppfølgende naturmangfoldkartlegging og ved å bedre allmennhetens tilgang til jordbrukslandskapet. Forslaget gir et godt grunnlag for prioritering av tilskuddsmidler til UKL-området Kaupang
18. oktober 2024
OFs klage på vedtak om tillatelse for oppføring av batteribyttestasjon i Drøbak
OFs klage på vedtak om tillatelse for oppføring av batteribyttestasjon i DrøbakFrognUttalelser

OFs klage på vedtak om tillatelse for oppføring av batteribyttestasjon i Drøbak

Tilgangen til områdene er utrolig viktig for allmennhetens mulighet til å utøve et kortreist friluftsliv i en nedbygd og privatisert Oslofjord. Slike områder er også veldig viktig i et folkehelseperspektiv.
11. oktober 2024