Kampen for Oslofjorden og kystfriluftslivet fortsetter
Oslofjordens Friluftsråd og Nesodden kommune tok nylig turen ut i vannet, nærmere bestemt i bukta utenfor Rødstua og Nesoddtangen gård. Målet med turen var å rydde vekk stillehavsøsters. Bukta er et viktig friluftsområde, som brukes hyppig av padlere og badeglade. Her er også viktige naturverdier, som for eksempel flere små ålegrasenger.
Friluftsrådet og kommunen gjør en innsats for å desimere bestanden av den invasive fremmedarten stillehavsøsters i vassesonen. Arten er et bløtdyr (mollusk), nærmere bestemt et skjell (musling), som beskytter seg med svært harde og skarpe skall. Derav det latinske navnet Crassostrea gigas – krass gigaøsters.
Tiltaket reduserer risikoen for kuttskader når man bader eller padler, men har også betydning for de stedegne artene i bukta, som blåskjell og flatøsters. Det er fordi stillehavsøsters er en såkalt ingeniørart, som over tid kan omdanne og opprettholde et økosystem til egen fordel. I løpet av to dager fjernet Nesodden kommune og Oslofjordens Friluftsråd over et kvart tonn stillehavsøsters fra den lille bukta.
Nesodden kommune har fått økonomisk støtte til arbeidet fra Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus.
Området viste seg å ha flere fremmedarter, blant annet japansk drivtang. På samme måte som for stillehavsøsters, knytter det seg bekymring til konsekvensene av denne artens tilstedeværelse i Norge over tid. Betydelige mengder japansk drivtang ble luket bort før arten spredte seg inn i ålegrasengene.
Da vi under skjøtselsarbeidet i vannet kom over en klumpete, gul og turkis, pannekakeliknende art på stein, tok vi kontakt med våre gode samarbeidspartnere, Marinreparatørene, som holder til på Nesoddtangen. Dette er dyktige fagfolk med mye utstyr. Marinreparatørene donerte utstyr til å sikre vannprøver fra bukta. I vannet finnes det som kalles eDNA; rester eller deler av organismene som lever i miljøet prøvene tas fra. Ved å analysere prøvene, kan man få svar på hvilke organismer som finnes i det aktuelle området prøvene representerer. Vi lurte på om den gule, klumpete «pannekaken» vi hadde funnet var brødsvamp, eller om det var den fremmede ingeniørarten japansk sjøpung (havnespy).
Finner man noe man mistenker kan være havnespy, anbefales det at man sikrer en vannprøve og kontakter Oslofjordens Friluftsråd. Ta gjerne et bilde også, som lastes opp på www.dugnadforhavet.no. Forskere vil analysere bildene som lastes opp, og man kan få klarhet i hvilken art man har funnet.
Foreløpig finnes ikke havnespy i Oslofjorden, men den finnes på Vestlandet og på Koster. Enhver har aktsomhetsplikt for å forhindre spredning av fremmedarter som kan skade naturmangfoldet.
Vil du lese mer?
Les om prosjektet «Se opp for havnespy i Oslofjorden» her.