Skip to main content

Møtereferat fra et møte mellom menneske og natur

Steilene er like vakkert sommer som vinter. Her fra en sommerdag på Persteila …

… og en vinterdag på Fyrsteila.

Padlehuken på Landsteila er satt opp som del av Ro- og padleled Oslofjorden. Både padlehuken og stien fra brygga og bort til huken er universelt utformet. Bildet er tatt av arkitetkontoret Biotope, som har tegnet padlehuken.

En gang var det tønneverksted i den store teglsteinsbygningen på Persteila. I dag er deler av bygningen disponert av Nesodden Seilforening. Denne kvelden er det seilforeningens medlemmer som lyser opp i mørket.

Steilene nå: Det siste sporet etter de mange tankene som en gang sto på øygruppa er en ringmur som under andre verdenskrig ble bygget som beskyttelse rundt tanken som sto der. I dag er både denne, og alle de andre tankene borte, men muren står igjen.

Steilene før: D/T «Conrad Mohr», levert i 1909, ligger til kai ved Steilene. Tankeren hadde en lastekapasitet på imponerende 40 000 fat. Fotograf og årstall er ukjent, bildet er hentet fra arkivverket sine nettsider

Statens naturoppsyn, her ved Haakon Braathu Haaverstad med hund, er en viktig bidragsyter til arbeidet med å fjerne mink og verne fugl.

Tony; venn, kollega og fuglevokter. Han har bidratt til utallige magiske møter mellom menneske og natur på Fyrsteila, både for kystledgjester på Fyrsteilene og for skoleelever på Kunstfyret.

En gammel port på Fyrsteila bærer preg av slitasje etter vær, vind og salte bølger. Før fyret ble automatisert, gikk fyrvokterne gjennom denne porten, morgen og kveld, for å tenne og slukke fyrlykta til faste tider.

Øygruppa har tidligere vært bebodd av fiskere, fyrvoktere og arbeidere (ja, og en bestyrer), alle med sine respektive familier. Vi som besøker øygruppa i dag, kan velge å sitte inne når det er ruskete ute, et valg de tidligere øyboerne neppe hadde (ja, med unntak av bestyreren).

Tidligere beboere pryder veggene i kystledhytta. Liv Fyrbu vinker stolt på frigjøringsdagen i 1945. Hun ble født på Fyrsteila, og bodde der til hun var 16 år gammel. Mannen på fisketur er faren hennes, Sigurd Fyrbu, som kom til Fyrsteila som fyrvokterassistent i 1936.

Hagen ved Bestyrerboligen er en oase. I bakgrunnen sees mastene til de mange seilbåtene som ligger i havna på Persteila. Bak disse igjen skimtes Fyrsteila.

Har du lyst til å lese mer?

Faktaboks