På oppdrag for OF har Opinion gjennomført en spørreundersøkelse om hva folk mener om Oslofjorden. Viktige funn er at folk har stor tiltro til forskerne, liten tiltro til at politikerne gjør de rette prioriteringene for å redde fjorden og folk skjønner at strenge reguleringer må på plass.
Oslofjorden har en sentral plass i bevisstheten til hele befolkningen
Oslofjorden er viktig for alle som bor ved den og bruker den. Undersøkelsen viser at også befolkingen som bor vekk fra fjorden har et forhold til fjorden og mener det er viktig at den er ren. 9 av 10 i hele landet mener at en ren Oslofjord er viktig for Norge! Ikke uventet er oppslutningen større i kystkommunene og deretter gradvis fallende jo lenger unna Oslofjorden man bor.

På spørsmålet: «En ren Oslofjord er viktig for Norge – Hvor enig eller uenig er du i følgende påstander?», svarer 90 % av Norges befolkning ganske enig eller helt enig. Tilsvarende tall for innbyggerne i Oslofjordkommunene er 96 %.
Viktig for rekreasjon
32 % av Norges befolkning svarer at Oslofjorden er viktig for dem som rekreasjonsområde. Hele 40 % av Norges befolkning har benyttet fjorden til bading, båttur, gåtur på merket kyststi eller andre aktiviteter. Blant befolkningen i kystkommunene svarer 80 prosent at fjorden er viktig for rekreasjon. For kommunene langs fjorden har 73 % benyttet fjorden en eller flere ganger i løpet av 2024.

Oslofjorden er viktig for rekreasjon for en stor del av Norges befolking. 40 % av Norges befolking har brukt fjorden til rekreasjon en eller flere ganger i løpet av fjoråret.
Dårlig vannkvalitet har hindret fire av ti i å bade
Spesielt etter kraftig regnvær er vannkvaliteten i Oslofjorden dårlig. Blant innbyggerne i kystkommunene har 62 prosent opplevd dårlig vannkvalitet. Med tanke på hvor mange som benytter Oslofjorden til en dukkert, er dette en indikasjon på at fjordens problemer begynner å bli godt merkbare.

På spørsmålet: «Har du selv opplevd at vannet i Oslofjorden ser udelikat ut, eller at du har blitt advart mot kvaliteten på vannet slik at du har droppet å bade?», har mange opplevd dårlig vannkvalitet.
Sky høy tillit til forskere
Undersøkelsen viser videre at hele 8 av 10 har tillit til forskningsresultater og forskernes konklusjoner om at økosystemet i Oslofjorden står i fare for å kollapse. Tilliten er relativt jevnt fordelt i befolkningen etter kjønn og alder, men befolkningen i kystkommunene har noe høyere tillit enn de øvrige. Bare 66 prosent av velgerne til Frp stoler på forskning, mens det blant Ap og Høyre sine velgere er rundt 90 prosent.

Folk har stor tillit til at det forskerne sier om Oslofjorden er korrekt. På bildet Dag O. Hessen, Universitet i Oslo, om hva som påvirker Oslofjorden.
Folk stoler ikke på at politikerne prioriterer fjorden
Derimot er tilliten til myndighetene betydelig lavere. Nesten halvparten av de spurte (45 prosent) har liten tillit til at politikerne og myndighetene gjennomfører de tiltakene som skal til for å gjenopprette den økologiske balansen og livet i Oslofjorden. Bare tre prosent sier de har svært høy tillit. Andelen som har tillit fordeler seg litt ujevnt: Menn noe høyere tillit enn kvinner, de i aldersgruppen 16-29 år har lavere tillit.
To av tre har ikke registrert særskilt politikerengasjement for miljøet
På spørsmålet «Opplever du eller har du registrert et engasjement blant politikere i kommunen der du bor for å beskytte og verne natur generelt og / eller Oslofjorden spesielt?», svarer 19 % av de fra en av kommunene langs Oslofjorden at det har registrert et økt politisk engasjement for Oslofjorden. På landsbasis svarer 24 % ja, når spørsmålet handler om et økt politisk engasjement for naturen generelt. 64 % har ikke lagt merke til økt engasjement.
Kan avgjøre valget
En av fire velgere vil la miljøspørsmål avgjøre hvilket parti de vil stemme på. I kommunene langs fjorden er tallet hele 30 %. Dette er mange velgere, og kan være avgjørende for valgresultatet til høsten.

På spørsmålet: «Til høsten er det igjen Stortingsvalg. Hvor sannsynlig eller usannsynlig er det at du vil stemme på et parti som går inn for tung satsing og bruk av penger for å gjenopprette den økologiske balansen og livet i Oslofjorden, selv om du er uenig med dette partiet?», svarer 25 % av landets befolking og 30 % av befolkingen i kommunene langs fjorden at Oslofjorden er så viktig at det kan bidra til å bestemme hvem de kommer til å stemme på ved valget til høsten.
Stor støtte til nullfiskeområder
Oslofjorden har gjennom flere tiår blitt utsatt for overfiske, utslipp av nitrogen og annen forurensning. Både forskere og miljøorganisasjoner har lenge advart om at flere fiskearter, inkludert torsk, er på et historisk lavt nivå. Nærings- og fiskeridepartementet, sammen med Klima- og miljødepartementet, har et forslag til nye fiskeritiltak ut på høring, som blant annet inkluderer nullfiskeområder. Til tross for en tilspisset debatt om nullfiskeområder i deler av fjorden, støtter 77 prosent av befolkningen et tiltak om å innføre nullfiskeområder i store deler av fjorden. Støtten er bredt forankret på tvers av både alder, kjønn og bosted – en tydelig beskjed om at folk ønsker handling. Støtten på tvers av ulike grupper viser i tillegg at dette ikke bare er en sak for spesielt interesserte, men noe som engasjerer folk flest.

På spørsmålet: «Det er lagt frem et forslag om å innføre et forbud mot å fiske i store deler av Oslofjorden de neste 10 årene. Hensikten er å gjenopprette det ødelagte økosystemet for å redde arter som torsk, blåskjell, tang og ålegress. Hva mener du om et slikt forbud», svar 77 % på landsbasis at de støtter forbudet. Om en bare ser på respondenter i kommunene langs fjorden er 81 % for.
Nesten halvparten vet lite om fjordens tilstand
Undersøkelsen viser også at Oslofjorden er viktig for friluftslivet i Norge. På landsbasis oppgir 4 av 10 at de har benyttet seg av Oslofjorden i løpet av 2024. Samtidig er nesten halvparten (47 prosent) lite kjent med miljøtilstanden i fjorden. På spørsmålet om hvilket tiltak som er viktigst for å gjøre folk oppmerksomme på tilstanden i fjorden, svarer nesten 4 av 10 at mediene bør skrive mer om det.
– Det er et paradoks at fjorden brukes av så mange, samtidig som kunnskapen om de alvorlige miljøutfordringene er lav. Dette viser et stort behov for bedre informasjonsflyt og økt synlighet i mediene.
Om undersøkelsen
Undersøkelsen ble foretatt av Opinion i februar 2025 på vegne av Oslofjordens Friluftsråd. Formålet var å kartlegge befolkningens kunnskap og holdning til tilstanden i Oslofjorden, betydningen av fjorden som rekreasjonsområde og som (turist)attraksjon, hvordan de stiller seg til eventuelle nullfiskeområder m.m. Befolkningsutvalget er trukket tilfeldig (representativt), og det er gjennomført i alt 1005 intervjuer, i alderen 16-75 år i hele landet. Det er i analysen hensyntatt bosted, hhv utenfor nedbørsfeltet til Oslofjorden og innlandskommuner og kystkommuner i nedbørsfeltet.