Skip to main content
Oslofjorden Friluftsråd (OF) viser til Lier kommunes nettsider og planene for å ta inn et nytt forslag i forbindelse med kommende høring av kommunedelplan for Gullaughalvøya. Vi er et interkommunalt samarbeidsorgan og et høringsorgan for kommuner og fylkeskommuner rundt Oslofjorden. Vårt mandat er å sikre at friluftslivet og miljøtilstanden i og rundt fjorden vektlegges i kommunale planer. I forbindelse med at formannskapet ønsker å vurdere et nytt alternativ for utvikling av halvøya, tillater vi oss å fremme et alternativ hvor Gullaughalvøya utvikles til et natur- og friluftslivsområde.

 

Dokumentene i saken kan leses her, Lier kommune: Kommunedelplan for Gullaug

 

Utvikling av Gullaughalvøya til et natur- og friluftslivsområde er en enestående mulighet til å ivareta de viktige naturverdiene langs Liers kyst, til beste for befolkningen, dyrelivet og fjorden. Et slikt område vil gi mulighet for forskning og undervisning og ha en stor betydning i et folkehelseperspektiv. Både forebyggende og behandlende. Det er svært sjeldent at en kommune får en slik mulighet som det Lier har nå.

Gullaug ble tidligere benyttet til dynamittproduksjon, men den virksomheten er borte. I et område som både ønsker og forventer befolkningsvekst er det lett å tenke nye boliger. Strandsonen er det området hvor naturverdiene og mangfoldet er størst, og også det området som har størst verdi for friluftsliv og rekreasjon. FN mener at så mye som 30 % av alt areal må vernes og at 30 % ødelagt natur må restaureres i 2030, noe også regjeringen har også forpliktet seg til gjennom Torontoavtalen. – Gullaug KAN være en del av løsningen for Oslofjorden og lokalt motsvar på den globale klima- og naturkrisen.

 

Natur- og kulturverdier

Gullaughalvøya ligger i et område med store kartlagte naturverdier, som deltaet til Lierelva (Naturbase faktaark), Linnestranda naturreservat (Naturbase faktaark). Selve området grenser til naturtypen «marint bløtbunnsområde». Over 100 ulike rødlista er registret i området. Som kjent står Drammensfjorden ovenfor en økosystemkrise, og ivaretakelse av slike områder er viktig for å redde fjorden. Norge har også sluttet seg til FNs Naturavtale, hvor målet er å unngå mer nedbygging av natur, samt reetablere allerede nedbygget natur. Lier har nå en unik mulighet til å bli en foregangskommune innenfor naturrestaurering i Norge. Det ligger flere automatisk fredet kulturminner i området, og store arealer med dyrka mark. Vern av dyrka mark er også viktig for å sikre fremtidens matproduksjon og beredskap.

 

Folkehelse

Det er godt dokumentert at friluftsliv og natur er viktig for folkehelsen. Utsikt til grønne miljøer har dokumentert positive helseeffekter. Området har allerede gode stier og turveier. Kort avstand til grønne områder er essensielt for at de skal brukes. Grønne lunger bidrar til mindre stress, bedre mental helse, trivsel og økt levetid. Andelen eldre i befolkningen øker og et grønt nærturområde ved Drammensfjorden vil bidra til at eldre får mindre behov for andre helsetjenester. I tillegg vil området kunne bidra positivt i behandlingen av pasienter på det nye sykehuset.

 

Gullaug ligger innerst i Drammensfjorden med kort vei til større boligområder, inkludert Drammen.

 

Undervisning, forskning og servicetilbud

Området har noe eksisterende bygningsmasse med muligheter for utvikling. Det vil være mulig å etablere et nasjonalt våtmarkssenter i forbindelse med eksisterende naturreservat. Her vil det kunne drives undervisning og forskning på ulike nivåer. Videre kan det vurderes å etablere frisklivssentral eller friluftslivets hus i samarbeid med frivillige organisasjoner. Til slike tiltak kan være mulig å få bidrag fra fylkeskommunen og staten, i tillegg til private stiftelser.

 

Avslutning

Vi håper at dere som politikere i Lier vil bruke den unike muligheten dere har på Gullaughalvøya. Lier kommune har allerede en tilstrekkelig boligreserve langt frem i tid. Befolkningsveksten og eiendomsutviklingen må skje gradvis for å være bærekraftig. Etter vår mening er det et større behov for å sikre fremtidig nye innbyggere god tilgang til natur- og friluftslivsopplevelser i sitt eget nærområde enn ytterligere utbygging. Å utvikle Gullaughalvøya som et natur- og friluftslivsområde vi være et prosjekt med betydning både lokalt, regionalt og nasjonalt. Lier kommune sitter nå på en unik mulighet. Her kan kommunens politikere ved et pennestrøk sikre befolkningen tilgang til et stort grøntområde med flott natur og kulturlandskap. Vi ber derfor om at Gullaughalvøya det i den kommende kommunedelplanen reguleres til LNF-område.

Sendt:

  • Lier kommune

 

Kopi:

  • Viken Fylkeskommune
  • OF`s rådsmedlemmer i Lier
  • FNF Buskerud

Les mer:

Flere uttalelser

Anleggsplan for idrett, friluftsliv og fysisk aktivitet 2022-2026, Lier kommune. Kommentarer
Anleggsplan for idrett, friluftsliv og fysisk aktivitet 2022-2026, Lier kommune. KommentarerLierUttalelser

Anleggsplan for idrett, friluftsliv og fysisk aktivitet 2022-2026, Lier kommune. Kommentarer

Lier kommune har ambisiøse planer. Samtidig er kommunen et pressområde, og å sørge for nok friområder, kyststi og ha friluftsliv i tankene når fremtidige boligområder utformes er viktig.
7. mars 2022