Engasjementet rundt Oslofjorden er større en noen gang. For OF har det vært mange begivenheter, her finner du noen av dem i bilder. Vi takker alle brukere av Oslofjorden, alle kommuner og fylkeskommuner rundt fjorden, samarbeidspartnere og bidragsytere for innsats og støtte og ønsker alle en god jul!
Disse små vesenene kalles ciona. De kan kanskje være med på å redde fjorden! I desember arrangerte vi et seminar der vi spurte om oppdrett av arter som blåskjell, tare og tunikater kan bidra til å gjøre fjorden frisk? Artene hører naturlig hjemme i Oslofjorden og de tar opp overskudd av næring i form av nitrogen og fosfor, i motsetning til oppdrett av f.eks. laks, hvor alt fisken trenger må tilføres.
Fortsett nedover for å se noen utvalgte høydepunkt fra 2024
Tenk hva Oslofjorden en gang var … Dette bildet viser en av de mer uvanlige oppgavene Skjærgårdstjenesten løser. I april ble en død håkjerring funnet av enheten på Færder, som arrangerte dette bildet i etterkant. OF og Skjærgårdstjenesten samarbeider tett over hele fjorden. Foto: Skjærgårdstjenesten/Ove Christoffersen.
OFs nettsider | Skjærgårdstjenesten
Noen fakta om Håkjerring
Lengde: Opp til 7 meter (sjelden å finne over 4 meter nå)
Alder: Eldste eksemplar funnet 272 år
Farlig for mennesker: Overhodet ikke, den lever først og fremst av døde dyr den finner på bunnen, og har ingen interesse av å gafle i seg badende.
Hvorfor i Oslofjorden: Tidligere var det levedyktige bestander, men på slutten av 1800-tallet ble det innført dusør, og arten ble utryddet. Haien på bildet har nok ikke vokst opp i fjorden.
Hastighet: 30 meter i minuttet. (Dette er den tregeste av alle haiarter)
Fra mange tilbakemeldinger vet vi at gjestene på kystledhyttene er aktive. De ror og går turer på kyststien. De tar tusenvis av svømmetak – også noens første. Mange setter seg inn inn i stedets historie. De aller fleste nyter solens gang, og tar livet med ro.
Det har vært mulig å bo på over 70 kystledhytter gjennom sesongen. Hyttene var besøkt 5384 døgn, noe som tilsvarer 32 659 gjestedøgn.
OFs nettsider | Kystled Oslofjorden
Også i år ble det åpnet flere nye kystledhytter. Her åpner ordfører Cathrine Kjenner Forsland Bestyrerboligen, en staselig sveitservilla på Steilene, Nesodden. To hytter til ble åpnet; Mineverkstedet på Bergholmen, Frogn og Bakke brygge i Halden.
Selv etter 70 år med byggeforbud, fortsatt bygges nye bygg både ved og på sjøen. Dette går på bekostning av økologi, økosystem, tilgjengelighet og muligheten for å bruke strandsonen til friluftsliv. Gullaug i Lier kan få mange nye boliger. Vi mener at det heller bør bli et område der kystnaturen restaureres og at det tilrettelegges for enkelt friluftsliv.
Lyngbrenning har lange tradisjoner og er avgjørende for å holde kystlyngheiene åpne fra gjengroing. Her er OF på kulturlandskapsskolesamling sammen med Statens naturoppsyn, representanter fra kommunen og Ytre Hvaler nasjonalpark på Tisler, den ytterste av Hvalerøyene som har hatt fast bosetning. OF har tidligere sikret det meste av øya som friområde. Lyngen, og mange andre arter, overlever. Lyngbrenning er avgjørende for å hindre at landskapet gror igjen. Kystlynghei er en truet naturtype, og vurdert som sterkt truet.
Elvene som renner ut i Oslofjorden passerer både jordbruksområder og utslippspunkter for avløp. Begge deler tilfører vannet nitrogen, fosfor, partikler og forurensning. Bildet viser Vangsmjøse, en del av Begnavassdraget som til slutt ender ut i Drammensfjorden. Oslofjordens problemer er sammensatte, og tiltak må innføres i alle 118 kommuner i fjordens nedbørsfelt. Også langs Begna i Vang i Valdres. Dette har vi sagt mange ganger i løpet av året!
Vi ser at fjorden sliter. Dette bildet er fra sørspissen av Lågøya. For to år siden snorklet vi på samme sted. Dessverre har det blitt mye mer lurv, et synlig tegn på at fjorden har problemer. Vi har brukt året på å fortelle om behovet for tiltak raskt.
Fiskeridirektoratet har lagt frem tre alternativer for reguleringstiltak innen fiskeri i Oslofjorden. Selv om det er et svært inngripende tiltak for både fritidsfiskere og yrkesfiskere, støtter vi alternativet som innebærer tre større nullfiskeområder som inkluderer Indre fjord innenfor linjen Horten-Moss, samt de to marine nasjonalparkene Færder og Ytre Hvaler. Fjorden har et økosystem på randen av kollaps. Havforskerne sier vi har behov for kraftige tiltak – vi hører på dem!
OFs nettsider | Midlertidig stans i fisket må til for å få Oslofjorden frisk igjen
Stortingspresident Masud Gharahkhani er en av flere sentrale politikere vi har hatt med på tur i Oslofjorden så de ved selvsyn kan få et inntrykk av fjordens tilstand. Her forteller Linda fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet og Nicolay fra OF om fravær av torsk og hvordan det påvirker fjorden.
OFs nettsider | Stortingspresidenten på studietur i Oslofjorden
Vi tror at med enkle grep kan mye mer av undervisningen i skolen flyttes ut av klasserommet og inn i virkeligheten. Her har lærere ved Tofte skole kurs i klasseledelse utendørs og grunnleggende friluftsferdigheter. Dette er nødvendig kompetanse for å skape gode rammer for undervisning utendørs.
OFs nettsider | Uteundervisning, kurs og ferieaktiviteter
Vi har kartlagt kilder til at ekspandert plast havner på avveie i Oslofjorden. Basert på våre observasjoner og befaringer anslår vi at det finnes nær 2 millioner liter EPS (isopor) som potensielt kan lekke ut i indre fjord. Det tilsvarer 42 milliarder kuler. Brygger og byggeplasser er hovedkildene.
OFs nettsider | Unngå at EPS (isopor) havner i sjøen!
Når ekstremvær setter inn, har det konsekvenser for hva elvene tar med seg til fjorden. I august 2023 sørget «Hans» for at flere av elvene gikk over sine bredder og dro med seg store mengder søppel og store mengder næringssalter og partikler som ødelegger fjorden. Søppelet kan ryddes opp, men det tar tid. Her er Ragnhild på Hernestangen, etter en ryddeaksjon innerst i Drammensfjorden kalt «Etter Hans».
En strand på Akerøya, Hvaler, ryddes tre ganger hvert år. Alt som ryddes, registreres nøye i ulike kategorier. Totalt 8858 forskjellige gjenstander ble registrert, 97,5 % var plast. Registreringene inngår i et europeisk overvåkningsprogram for marint avfall, kalt OSPAR. Kunnskapen herfra brukes til å utforme tiltak som begrenser mengden plast og annet søppel på avveie.
Bedre plass uten å ødelegge sjøbunnen
For store utslipp av næringssalter, sterkt svekkede habitater og høyt fiskepress gjennom de siste 100 årene er viktige årsaker til at flere fiskearter har hatt sterk tilbakegang. I mars arrangerte vi en konferanse der temaet var status for fisk i Oslofjorden og Indre Skagerrak. Biolog Dag O. Hessen fra Universitetet i Oslo forklarer hvordan forskjellige økosystem henger sammen og påvirker hverandre.
OFs nettsider | Oslofjordkonferansen 2024. Her finner du opptak av alle innleggene.
Ikke sett siden 1927
Under en botanisk kartlegging på Bergholmen i Frogn, fant biolog Gry Støvind Hoell fra Forsvarsbygg den sterkt truede planten gåsefot bare noen få meter fra kystledhytta Befalsboligen. Planten var sist registrert på øya i 1927. Dette er i dag eneste kjent vokseplass i Indre Oslofjord.
Med den takker vi for året som nærmer seg slutten og tar den som et tegn på at det fortsatt er håp for både gåsefot og fjorden!