Hvordan står det til med torskebestanden? Har fremmedarten svartmunnet kutling etablert seg i Oslofjorden? Nå kan forskerne finne svar bare ved hjelp av noen dråper med vann. Litt som en kriminaletterforsker som finner DNA-spor fra en gjerningsperson på et åsted, kan havforskere nå gjennom en enkel vannprøve finne ut hvilke arter som lever der. Bli med på jakt etter mikroskopiske DNA-spor i Oslofjorden for å kartlegge biologisk mangfold!
For å sikre sunne og bærekraftige økosystemer i Oslofjorden er vi avhengige av en effektiv overvåking av hvilke arter som lever her. De siste tiårene har det vært en enorm teknologisk utvikling som gjør at forskerne nå kan benytte seg av enkle og treffsikre metoder for å undersøke biologisk mangfold. Til tross for dette er det fortsatt betydelige kunnskapshull om hvordan økosystemene henger sammen. I dette prosjektet ønsker vi å tette noen av kunnskapshullene ved å få hjelp av folkeforskere til å ta DNA-prøver, for å komplementere de jevnlige forskningstoktene til Universitetet i Oslo.
Miljø-DNA, er DNA som organismer etterlater seg i miljøet. Dette kan være i form av hudceller, hår, avføring, eller andre biologiske materialer. Ved å samle og analysere prøver fra vann, jord, eller luft, kan forskere identifisere hvilke arter som finnes i et område uten å måtte se eller fange dem direkte. Dette er et kraftig verktøy for overvåking av biologisk mangfold og miljøforskning.
Hva kan folkeforskernes vannprøver bidra til?
- Overvåke arter som står ovenfor lokal utryddelse (f.eks. fjordtorsken), spredning av fremmedarter arter (f.eks svartmunnet kutling) og endring av artsdistribusjon (f.eks. økningen av varmtvannsarter som ansjos, stripet pelamide og lurv).
- Rekonstruere næringskjeden i Oslofjorden og hvordan disse har forandret seg de siste ti-årene.
- Øke samarbeidet mellom befolkningen og fagmiljøer, som vil kunne øke forståelsen og gjennomføringsevnen for viktig og vitenskapbasert bevaringspolitikk.
- Øke kvaliteten og troverdigheten av data innhentet av folkeforskere.
- Foreslå og etablere en mer effektiv overvåkning av biologisk mangfold i Oslofjorden for å motvirke menneskeskapte miljøendringer.
Vannprøvene utføres på følgende måte:
Beskrivelse på hvordan prøvene tas Prøvetakningsprotokoll Miljø- DNA
Vannprøvene tas på disse 50 posisjonene
Lokasjonene for vannprøver for miljø-DNA. Vannprøvene skal tas på samme sted med én gang hver måned.
Grønt: Prøvepunktet er ledig for prøvetaking
Rødt: Prøvepunktet er allerede blitt tildelt en kysthjelper
Har du utførtvannprøver? Her finner du rapporteringsskjema du må fylle ut
- Miljø-DNA Kysthjelperne – nettskjema Fylles ut etter utført vannprøve.
Finn ut mer om kysthjelperne
- Mer om Kysthjelperne
- Jeg ønsker å få tildelt en posisjon for vannprøver og bli en deltaker – send en e-post